Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Pavučiny a hromady hadrů v restauracích. Pražská hygiena udělila za čtvrt roku pokuty za 400 tisíc korun

Hygienická stanice hlavního města Prahy zveřejnila výsledky za první tři měsíce letošního roku. Za dané období proběhlo 263 kontrol. Během nich museli hygienici za zjištěné nedostatky udělit 76 finančních sankcí, a to téměř za 400 tisíc korun. Podle stanice to vypovídá o přetrvávající nutnosti státního zdravotního dozoru.

Špína a pavučiny, rojiště patogenů

„Někteří provozovatelé a zaměstnanci provozoven poskytujících stravovací služby si stále neuvědomují zdravotní rizika a nebezpečí, která konzumentům nedodržováním předepsaných preventivních postupů hrozí,“ uvedla stanice ve čtvrtletní zprávě. Poukázala také na několik častých chyb, kterých se provozovatelé dopouštějí.

 
Kontroloři poukázali na velkou míru znečištění přípraven.

Hygienici se při kontrolách často setkávají s nedostatečně uklizenými provozovnami, kde se tvoří shluky špíny a pavučin. V tomto prostředí se nachází nejrůznější patogeny a zvyšuje se riziko, že se přenesou do připravovaných pokrmů. Stanice také upozornila na zanedbaný technický stav objektů, který často ani neumožňuje vhodnou sanitaci.

Potraviny klidně skladují ve znečištěné lednici

V jedné z provozoven narazili pracovníci dokonce na nedostatečné čištění ovoce a zeleniny. Personál přitom tvrdil, že je v tomto směru všechno v pořádku. Při prohlídce ale kontroloři objevili úložiště špinavých hadrů a dalších úklidových pomůcek v prostoru, kde se jídlo připravuje.

Hygienická stanice dále poukázala na to, že některá zařízení pokrmy skladují nebo převáží ve znečištěných nádobách a zařízeních. „Jak ukazují hygieniky v reálných provozovnách pořízené fotografie, část personálu klidně potraviny skladuje ve znečištěné lednici, kde navíc ponechá nezakryté nádoby s přílohami k pokrmům, omáčkami či masnými polotovary,“ uvedla stanice ve zprávě. Z toho mohou plynout zdravotní rizika pro strávníky.

Při některých kontrolách pracovníci objevili znečištěné lednice a mrazáky.

K používání lednic hygienici stále připomínají nutnost správné péče o lednice a mrazáky. Pravidelné odmrazování je totiž potřeba nejen z energetického hlediska, ale zároveň vytváří příležitost pro důkladné čištění. „Rozpracované pokrmy je současně důležité před skladováním vždy řádně označit, aby mohla být dodržena lhůta jejich použitelnosti,“ podotýká dále stanice.

Podněty na kontroly dává nejčastěji veřejnost

Velkou část podnětů dostávají pražští hygienici z řad nespokojené veřejnosti. Z 263 provedených kontrol jich 51 bylo na základě zasílaných podnětů. Nejčastěji poukazovaly buď na nedostatečnou hygienu ve stravovacích zařízeních, nebo na nedodržování mimořádných opatření ministerstva zdravotnictví.

V prostorách pro přípravu jídla se nacházelo skladiště čistících prostředků a hadrů.
Velmi důležité jsou podle stanice také kontroly, které pracovníci provedou na základě zdravotních obtíží strávníků. Takových kontrol bylo za tři měsíce 24, z toho v 11 případech se podezření ukázalo jako oprávněné.

 

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com, HSHMP

Štítky restaurace, jídlo, hygiena, kontrola, Praha, Hygienická stanice hlavního města Prahy, pokrm, Krajská hygienická stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pavučiny a hromady hadrů v restauracích. Pražská hygiena udělila za čtvrt roku pokuty za 400 tisíc korun  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.