Hygienická stanice hlavního města Prahy zveřejnila výsledky za první tři měsíce letošního roku. Za dané období proběhlo 263 kontrol. Během nich museli hygienici za zjištěné nedostatky udělit 76 finančních sankcí, a to téměř za 400 tisíc korun. Podle stanice to vypovídá o přetrvávající nutnosti státního zdravotního dozoru.
„Někteří provozovatelé a zaměstnanci provozoven poskytujících stravovací služby si stále neuvědomují zdravotní rizika a nebezpečí, která konzumentům nedodržováním předepsaných preventivních postupů hrozí,“ uvedla stanice ve čtvrtletní zprávě. Poukázala také na několik častých chyb, kterých se provozovatelé dopouštějí.
Hygienici se při kontrolách často setkávají s nedostatečně uklizenými provozovnami, kde se tvoří shluky špíny a pavučin. V tomto prostředí se nachází nejrůznější patogeny a zvyšuje se riziko, že se přenesou do připravovaných pokrmů. Stanice také upozornila na zanedbaný technický stav objektů, který často ani neumožňuje vhodnou sanitaci.
V jedné z provozoven narazili pracovníci dokonce na nedostatečné čištění ovoce a zeleniny. Personál přitom tvrdil, že je v tomto směru všechno v pořádku. Při prohlídce ale kontroloři objevili úložiště špinavých hadrů a dalších úklidových pomůcek v prostoru, kde se jídlo připravuje.
Hygienická stanice dále poukázala na to, že některá zařízení pokrmy skladují nebo převáží ve znečištěných nádobách a zařízeních. „Jak ukazují hygieniky v reálných provozovnách pořízené fotografie, část personálu klidně potraviny skladuje ve znečištěné lednici, kde navíc ponechá nezakryté nádoby s přílohami k pokrmům, omáčkami či masnými polotovary,“ uvedla stanice ve zprávě. Z toho mohou plynout zdravotní rizika pro strávníky.
K používání lednic hygienici stále připomínají nutnost správné péče o lednice a mrazáky. Pravidelné odmrazování je totiž potřeba nejen z energetického hlediska, ale zároveň vytváří příležitost pro důkladné čištění. „Rozpracované pokrmy je současně důležité před skladováním vždy řádně označit, aby mohla být dodržena lhůta jejich použitelnosti,“ podotýká dále stanice.
Velkou část podnětů dostávají pražští hygienici z řad nespokojené veřejnosti. Z 263 provedených kontrol jich 51 bylo na základě zasílaných podnětů. Nejčastěji poukazovaly buď na nedostatečnou hygienu ve stravovacích zařízeních, nebo na nedodržování mimořádných opatření ministerstva zdravotnictví.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.