Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Nemocnice v Praze neakutní péči zatím neomezují, zakázaly ale návštěvy

Nemocnice v Praze neakutní péči zatím neomezují. Mnohé ale zakázaly návštěvy. Počet hospitalizovaných lidí s covidem-19 v pražských zdravotnických zařízeních se dále zvyšuje. Vyplývá to z informací, které na dotaz poskytli mluvčí nemocnic. Podle dat ministerstva zdravotnictví je v nemocnicích v Praze zcela zaplněná kapacita lůžek na běžných infekčních odděleních s možností plicní ventilace.

V nemocnicích v zemi bylo podle údajů ministerstva zdravotnictví k pátku 4890 hospitalizovaných s koronavirem. V těžkém stavu bylo 724 z nich.

"K absolutnímu omezení neakutní péče jsme zatím ještě nepřikročili, ale tuto variantu zvažujeme. Zatím však postupně odsouváme operativu chronických případů typu operace kýly na pozdější termíny, ale například závažné nádorové nemoci či jiná akutní onemocnění řešíme bez odkladu," uvedl mluvčí Fakultní Thomayerovy nemocnice (FTN) Petr Sulek.

K omezení neakutní péče zatím nepřistoupili podle mluvčí Jitky Zinke v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN) a podle mluvčí Marie Heřmánkové ani ve Všeobecné fakultní nemocnici (VFN). "Situaci ale stále monitorujeme a vedení jednotlivých klinik se (o omezení elektivní péče) rozhoduje podle aktuální situace," uvedla Heřmánková.

Důvodem k těmto úvahám jsou zvyšující se počty hospitalizovaných s covidem-19. V současnosti se jich podle Sulka ve FTN léčí okolo stovky, většina z nich nebyla proti nemoci očkovaná. Ve VFN je nyní s koronavirem asi 50 lidí a v ÚVN se starají o dvacítku pacientů s covidem. Ve Fakultní nemocnici v Motole, která je největší českou nemocnicí, leželo v pátek s covidem 78 lidí. V těžkém a středně těžkém stavu bylo 29 z nich, jak nemocnice oznámila na sociálních sítích. Ve Fakultní nemocnici Bulovka bylo podle informací na twitteru nemocnice ve čtvrtek 82 pacientů s covidem.

Opatření opět zpřísní. Test do restaurace nebude stačit, neočkovaní zaměstnanci budou testováni

Vláda hodlá od pondělí zpřísnit opatření, která mají zabránit šíření koronaviru. Od příštího týdne se tak s výjimkami nebudou testy uznávat jako covidový certifikát. Lidé se při vstupu do provozoven služeb, na hromadné akce nebo do...

Podle aktuálních dat ministerstva zdravotnictví je v nemocnicích v Praze kapacita lůžek na běžných infekčních odděleních s možností plicní ventilace zcela naplněná. Dostupná jsou jen lůžka na jiných odděleních upravená pro pacienty s covidem-19. Standardních lůžek s kyslíkem je z celkových 3139 volných 15 procent. Podobná je procentuální obsazenost lůžek s kyslíkem na infekčních odděleních. Naopak přístrojů, které životní funkce pacientů podporují, jako jsou umělé plicní ventilace (UPV) nebo ECMO, které čistí krev, je dostatek. Například ve VFN je podle Heřmánkové volných osm z celkem 487 lůžek s kyslíkem na standardních odděleních. Přístrojů UPV a ECMO má nemocnice k dispozici dohromady 66. Nyní jsou neobsazeny čtyři ECMO a čtyři UPV přístroje.

Kvůli zvyšujícím se počtům lidí nakažených koronavirem mnohé nemocnice zakázaly návštěvy. Od úterý platí zákaz návštěv na některých odděleních v Motole a v Nemocnici na Františku. Na začátku listopadu se návštěvám uzavřela všechna lůžková oddělení nemocnice Na Homolce a pracoviště akutní lůžkové péče VFN. Ve FTN platí zákaz návštěv od konce října. Na některých pracovištích mají výjimku ze zákazu například návštěvy pacientů v terminálním stadiu nemoci.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Fakultní nemocnice Motol

Štítky ČR, nemocnice, koronavirus, Praha, návštěva, COVID-19, Všeobecná fakultní nemocnice v Praze, Thomayerova nemocnice, Ústřední vojenská nemocnice, Fakultní nemocnice v Motole, Nemocnice Na Bulovce, Nemocnice Na Františku

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocnice v Praze neakutní péči zatím neomezují, zakázaly ale návštěvy  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.