Počasí dnes27 °C, zítra23 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Opatření opět zpřísní. Test do restaurace nebude stačit, neočkovaní zaměstnanci budou testováni

Vláda hodlá od pondělí zpřísnit opatření, která mají zabránit šíření koronaviru. Od příštího týdne se tak s výjimkami nebudou testy uznávat jako covidový certifikát. Lidé se při vstupu do provozoven služeb, na hromadné akce nebo do gastronomických či ubytovacích zařízení budou muset prokázat kompletním očkováním proti covidu-19 nebo tím, že nemoc v posledních šesti měsících prodělali.

Staromák zaplnilo 10 tisíc odpůrců vládních opatření. Vyrážejí na Národní třídu

Staroměstské náměstí v Praze zaplnilo dnes odpoledne podle odhadu policie 10 tisíc lidí, kteří protestují kvůli opatřením proti covidu-19. Akci svolalo hnutí Otevřeme Česko - Chcípl PES spolu s dalšími asi třemi desítkami uskupení. Řečníci...

Opatření po bavorském vzoru obsahuje několik výjimek. Tu budou mít děti do 18 let, lidé, kteří dostali první dávku očkování nebo jsou do 14 dní po druhé, musí ale předložit současně PCR test, nebo osoby, které se nemohou očkovat ze zdravotních důvodů. Těm ale lékař musí důvod kontraindikace očkování zapsat do Informačního systému infekčních nemocí. Spolu s rozočkovanými a dětmi do 18 let budou mít nárok na pět PCR testů za měsíc hrazených z veřejného zdravotního pojištění, očkovaní lidé dál na dva hrazené testy.

Dál se prokazovat testem bude možné také například při nástupu do lázeňské péče nebo při volbách do správních orgánů právnických osob. PCR testy i testy antigenní se budou uznávat i pro návštěvy nemocnice nebo zařízení sociálních služeb, ne však samotesty.

Ve věznicích bude od pondělí vyžadován u návštěv certifikát o očkování, prodělané nemoci či negativním PCR testu. Výjimky se vztahují například na obhájce či advokáty.

Na vysokoškolských kolejích bude zrušena možnost využívání samotestů. Ubytování bude možné pouze s očkováním, prodělanou nemocí, PCR testem ne starším než 72 hodin nebo antigenním testem z odběrového místa ne starším než 24 hodin. Testem se bude nadále potřeba prokazovat každých sedm dní.

Pokračování testů ve školách

Vláda se dnes podle premiéra Andreje Babiše (za ANO) shodla také na pokračování plošného testování ve školách jednou týdně každé pondělí. Předpokládá, že nová protiepidemická opatření budou platit do konce února. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) bude testování nastaveno tak, aby nemusely chodit do karantény celé třídy, ale jenom pozitivně testovaný žák.

„Bude to tak, jak to bylo doposud. Testy budou zaváženy do škol ze Správy státních hmotných rezerv, budou se testovat děti, které jsou neočkované,“ popsal Vojtěch. Testovat se bude antigenními samotesty, vláda podle Babiše řešila jejich nákup. Do pondělního jednání kabinetu bude shromažďovat požadavky tak, aby bylo dost testů do konce února.

Plošené testy neočkovaných zaměstnanců

Povinné bude také plošné testování neočkovaných pracovníků ve firmách. Příspěvek by měl být ve stejné výši jako na jaře. Počítá se s tím, že opatření bude platit do konce února příštího roku. Babiš to řekl dnes na tiskové konferenci po mimořádném jednání vlády. Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO) doplnil, že testování ve firmách by vláda měla schválit v pátek, opatření by mělo platit už od pondělí.

Každý člověk, který půjde do práce, se bude podle Havlíčka muset prokázat certifikátem o očkování, prodělané nemoci covid-19 nebo negativním testu. Zároveň zůstane možnost otestovat se antigenní samotestovací sadou na místě, a to pod dohledem. Testování se bude týkat jen neočkovaných lidí, vláda ale pravděpodobně podle Havlíčka schválí, že se budou muset testovat i očkovaní lidé nad 60 let.

Testování se bude podle Havlíčka vztahovat na všechny typy firem, platit to bude i pro státní organizace a obce.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto vlada.cz | Zdroj vlada.cz, ČTK

Štítky koronavirus, opatření, vláda, nemoc, očkování, PCR Test, Karel Havlíček, Andrej Babiš, ANO 2011, Adam Vojtěch, Správa státních hmotných rezerv

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Opatření opět zpřísní. Test do restaurace nebude stačit, neočkovaní zaměstnanci budou testováni  |  Koronavirus  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.