Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Plošné testování ve školách v Praze zatím odhalilo 140 pozitivních dětí

Vládou nařízené plošné testování na covid-19, které se v pondělí uskutečnilo v pražských školách, zaznamenalo 1100 pozitivních antigenních testů. Následné PCR testy z nich prozatím odhalily 140 pozitivních dětí. Novinářům to dnes řekla ředitelka pražských hygieniků Zdeňka Jágrová, podle které však ještě nejsou známy kompletní výsledky. V některých školách v Praze testuje město také metodu analýzy odpadních vod, která se podle zástupců zapojených městských částí osvědčila.

Vláda nařídila plošné testování ve školách ve většině českých okresů s ohledem na vývoj epidemie, a to na pondělí 8. a 15. listopadu. První plošné antigenní testy v případě pozitivního výsledku potvrzuje přesnější PCR metoda. V Praze se podle radního města Víta Šimrala (Piráti) pondělní testování týkalo 94 tisíc dětí. Dodal, že při plošném testování na jaře bylo otestováno 35 tisíc dětí, z toho 15 bylo také pozitivních.

Výskyt viru v odpadních vodách

Město ve spolupráci s Pražskými vodovody a kanalizacemi (PVK), Vysokou školou chemicko-technologickou (VŠCHT) a městskými částmi Praha 9 a Lysolaje testuje v sedmi školách metodu měření virové nálože v odpadních vodách. Podle starosty Prahy 9 Tomáše Portlíka (ODS) bylo z výsledků již v polovině října zřejmé, že se situace zhoršuje. Výskyt viru v odpadních vodách podle něj může dát samosprávám dobrý návod, na které školy se zaměřit.

To potvrdil i Jan Bartáček z VŠCHT, podle kterého nyní již měření odpovídají statistikám ministerstva zdravotnictví. "V tuto chvíli se naše čísla relativně dobře shodují s tím, co říkají epidemiologická data," řekl. Dodal, že se až na jednu výjimku nestalo, že by měření zaznamenalo výskyt viru a následně jej nepotvrdilo testování ve školách. Šimral k tomu řekl, že příští rok by město chtělo měření rozšířit do několika desítek škol. Jágrová doplnila, že od příštího roku by se metoda mohla využívat i jinde v republice.

Epidemiologická situace se v celé republice zhoršuje

Šimral dodal, že se ohledně testování ve školách setká s pravděpodobným budoucím ministrem školství Petrem Gazdíkem (STAN). "Budeme nadále tlačit snahu testovat co nejvíce škol," řekl. Dodal, že testování potvrdilo vysoký výskyt viru ve školských zařízeních a stát musí udělat všechno pro to, aby se vyhnul jejich uzavření. "Dopady zavření škol nejenom na samotné žáky, ale i na jejich rodiče, byly v uplynulém školním roce naprosto devastující a katastrofické," řekl.

V Praze podle dat ministerstva zdravotnictví ve středu přibylo 1578 nových případů covidu-19. Epidemiologická situace se v celé republice zhoršuje. Premiér Andrej Babiš (ANO) dnes pro server Blesk.cz uvedl, že vláda v pátek rozhodne o dalším plošném testování ve školách 22. a 29. listopadu a o plánech na uzavření některých akcí pro neočkované. Podobu zpřísňujících opatření, která budou platit od 29. listopadu, chce podle něj odcházející vláda v pátek projednat s experty pětikoalice vytvářející příští kabinet. V pondělí je má ministerstvo zdravotnictví projednat se zástupci organizací, například kulturních. Rozhodovat o nich bude vláda v úterý odpoledne, uvedl Babiš.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, školy, koronavirus, voda, Praha, odpadní voda, Zdeňka Jágrová, virus, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Vít Šimral, Andrej Babiš, vláda, Česká pirátská strana, Pražské vodovody a kanalizace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plošné testování ve školách v Praze zatím odhalilo 140 pozitivních dětí  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.