Počasí dnes22 °C, zítra22 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

V Praze se srazily dva vlaky, zranily se tři desítky lidí. Strojvedoucímu Českých drah naměřili v dechu alkohol, škoda je 31 milionů

, aktualizováno včera

Záchranáři a hasiči zasahovali u Balabenky, kde se srazily dva osobní vlaky. Záchranáři vyhlásili traumaplán, k nehodě poslali inspektora, lékařskou a 4 záchranářské posádky a speciál Fénix. Hasiči ale vyprošťovat nikoho nemuseli, zraněno bylo 35 lidí. Kriminalisté nehodu s drážními inspektory nehodu vyšetřují, strojvedoucímu Českých drah naměřili v dechu alkohol.

Jak uvedl mluvčí drážních hasičů, k nehodě došlo v půl osmé ráno na viaduktu ve směru Praha-Vysočany, který přemosťuje ulici Čuprovu. Provoz na trati provoz vlaků mezi Vysočany a Holešovicemi na jedné straně a Masarykovým a hlavním nádražím na straně druhé byl do půl desáté zastaven, stejně jako doprava na silnici v úseku Na Žertvách až Povltavská. Pro nezraněné cestující přijela náhradní souprava a odvezla je do Vysočan, kde jim je k dipozici posttraumatický tým. Ty zraněné odvážejí do nemocnic.

Z vlaků museli hasiči evakuovat dvě stě cestujících a to po žebřících na hasičských autech.

Záchranáři vyhlásili traumaplán a sdělili, že na místo poslali inspektora, lékařskou a čtyři záchranářské posádky. Pak také speciál Fénix,  další posádku s lékařem. a další dvě posádky záchranářské. „Podle situační zprávy z místa od našeho inspektora by na místě mělo být do 10 lehce poraněných osob. Právě probíhá komunikace se zdrav. zařízeními abychom pacienty, vesměs s pohmožděninami, mohli začít distribuovat do pražských nemocnic," informovali záchranáři na síti X.

Krátce před devátou záchranáři upřesnili, že zraněných je okolo patnácti. „Je zcela běžné, že se při podobných nehodách počty průběžně mění, finální počty budou zřejmé až po úplném ukončení zásahu. Všichni pacienti jsou v prioritě zelená a žlutá, tedy všichni při vědomí, mimo ohrožení života," vysvětlili záchranáři.

Ve čvrt na devět čísla zraněných opět narostla. „V tuto chvíli je z místa odsunuto celkem 18 pacientů, číslo stále nemusí být finální. Dominují úrazy končetin a hlavy," sdělili. Nakonec to bylo 25 pacientů především s úrazy hlavy, končetin, výjimkou nebyly podle záchranářů ani zlomeniny. Z Vysočan, kam převezli evakuované, nakonec odvezli do nemocnic ještě dalších deset lidí. 

Jak v tiskové zprávě informoval mluvčí Českých drah Filip Medelský, jeden vlak byl Českých drah a druhý dopravce KŽC. 

„Na místě již pracují kriminalisté, kteří budou ve spolupráci s drážní inspekcí zjišťovat proč se vlaky srazily. Věc budeme prověřovat pro podezření z trestného činu obecné ohrožení z nedbalosti," sdělili policisté. 

„Dechová zkouška u jednoho ze strojvedoucích byla pozitivní, proto byl převezen k lékařskému vyšetření spojeném s odběrem krve," uvedli po desáté dopoledne policisté.

„Bohužel musíme potvrdit, že při dnešní ranní nehodě v Praze vyšla dechová zkouška strojvedoucího soupravy ČD pozitivně. Ačkoliv nebyla podle dostupných informací nehoda zaviněna naším strojvedoucím, nic to nemění na vážnosti tohoto zjištění," reagovalo vedení Českých drah na síti X. Dodali, že čekají na finální potvrzení výsledku speciálním testem ve zdravotnickém zařízení. 

Podle Drážní inspekce osobní vlak Os 7763 z Čakovic na Masarykovo nádraží minul vjezdové návěstidlo s návěstí zakazující jízdu a pak zezadu narazil do vlaku Os 94080 z Milovice na Masarykovo nádraží. „Škody na místě mimořádné události byly odhadnuty na 31 milionů korun. Na místě mimořádné události šetří příčiny a okolnosti jejího vzniku čtyři inspektoři Drážní inspekce, která zahájila vlastní šetření této mimořádné události včetně zpracování závěrečné zprávy," uvedli inspektoři na svém webu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Se svolením Správy železnic, Hasičů Praha a Drážní inspekce

Štítky nehoda, železnice, vlak, zranění, hasiči, záchranáři

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Praze se srazily dva vlaky, zranily se tři desítky lidí. Strojvedoucímu Českých drah naměřili v dechu alkohol, škoda je 31 milionů  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.