Počasí dnes28 °C, zítra28 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Prezident Pavel daroval krev. Vyzval zdravé lidi, ať udělají to stejné

Prezident Petr Pavel daroval krev a apeloval, aby lidé, kteří jsou zdraví, také zvážili darování. Na Hradě při setkání s oceněnými dárci krve a zástupci Českého červeného kříže, který dárce oceňuje, připomněl, že krev jednoho dárce může pomoci až třem lidem. Setkání se účastnila i jeho manželka Eva.

„Připomínáme si, jak důležité je dávat krev, alespoň všichni ti, kteří mohou, protože je potřeba tato životadárná tekutina při téměř všech důležitých výkonech, které se v nemocnicích odehrávají. Nejenom při operacích, úrazech, v porodnicích, pro předčasně narozené děti, ale mnoho dalších," řekl prezident Pavel v pátek. Darování krve označil za „krásný příklad anonymní solidarity".

V současné době krev pravidelně daruje asi 220 tisíc lidí, každý rok přibude kolem 30 tisíc nových. Podle odborníků by pro dostatečné zásobování nemocnic krví bylo třeba aspoň 300 tisíc pravidelných dárců a k pokrytí úbytku daného věkem či nemocemi asi o pět tisíc nových dárců ročně víc.

Prezident Českého červeného kříže Marek Jukl ocenil, že prezident přijal dárce krve a zástupce červeného kříže. „Věřím, že to přispěje ke zviditelnění problematiky dárcovství krve a potřeby darovat krev ve veřejnosti," řekl při setkání Jukl. Odběr krve trvá zhruba deset minut, odebírá se asi 450 mililitrů. Dárcovství je bezplatné, lidé ale mají v den odběru nárok na volno v zaměstnání a bonusy jim nabízí také zdravotní pojišťovny.

Ke zvýšení počtu dárců by mohla přispět nová metodika, kterou s platností od července připravilo ministerstvo zdravotnictví. Ta zmírňuje podmínky pro muže mající sex s muži. Zatímco dosud nesměli darovat, pokud měli sex v posledních šesti měsících, nově půjde o čtyři měsíce a anální styk s novým partnerem. Dřívější opatření komunita LGBT+ kritizovala jako diskriminační, MZd argumentovalo vyšším rizikem přenosu HIV mezi muži majícími sex s muži.

Mezi další důvody, proč by lidé neměli krev darovat, patří například cestování do zemí s vyšším výskytem některých infekčních nemocí, váha nižší než 50 kilogramů, užívání některých léků nebo prodělání některých nemocí v minulosti. Před odběrem je krev dárce vyšetřena včetně testu na HIV a lékař posoudí i další výsledky vyšetření.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook Petra Pavla

Štítky Pavel, zdraví, krev, darování, výzva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Martina Cehlarikova

Konečně poprvé udělal jako prezident něco chvalihodneho

Neděle, 16. června 2024, 17:54Odpovědět

Prezident Pavel daroval krev. Vyzval zdravé lidi, ať udělají to stejné  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.