Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Sbírku na opravu budovu pediatrie předčasně ukončili, peníze poskytne Thomayerova nemocnice

Fakultní Thomayerova nemocnice chce zaplatit studii projektu na novou budovu pediatrie, na kterou kvůli špatnému stavu stávajícího objektu zaměstnanci založili sbírku. Sbírka s cílovou částkou 360 tisíc korun získala pozornost na sociálních sítích, lidé poslali přes 150 tisíc korun, pak byla pozastavena. Nadační fond Davida Švestky podle jeho předsedkyně a přednostky pediatrie Lucie Gonsorčíková bude s platformou Donio jednat o dalším využití darovaných peněz.

Ministerstvo zdravotnictví na dotaz sdělilo, že o sbírce nevědělo. Podrobně informované nebylo podle mluvčího nemocnice Petra Sulka ani vedení nemocnice. „Dnes v odpoledních hodinách proběhlo na ministerstvu zdravotnictví jednání ve věci finanční sbírky (...), a to za účasti náměstka ministra zdravotnictví a ředitele odboru přímo řízených organizací ministerstva zdravotnictví, ředitele Fakultní Thomayerovy nemocnice a přednostky tamní Pediatrické kliniky, která je též předsedkyní správní rady nadačního fondu, který sbírku pořádá," sdělil v úterý mluvčí ministerstva Ondřej Jakob.

Následně ředitel nemocnice Zdeněk Beneš na tiskové konferenci uvedl, že studii, která má ověřit, zda bude možné přestěhovat stávající oddělení pečující o děti do objektu současné dětské chirurgie, nemocnice zaplatí ze svého rozpočtu. Opravu a stěhování dětské kliniky odhaduje s obstaráním potřebných povolení a stavbou na několik let.

„Toto centrum bude zahrnovat nový prostor pro Pediatrickou kliniku, který bude mít těsnou návaznost na Kliniku dětské chirurgie a Oddělení dětské intenzivní medicíny. Bude tak tvořit pro děti ucelený komplex péče, kde bude odpovídající sociální i zdravotnické zázemí a všichni potřební dětští specialisté budou pod jednou střechou," píše se v popisu sbírky.

Budova Pediatrické kliniky Fakultní Thomayerovy nemocnice v Praze je podle zaměstnanců v nevyhovujícím stavu, rozhodli se proto založit veřejnou sbírku na zahájení oprav. Tu zorganizovali přes nadační fond, jehož aktivity sice vedení nemocnice...

Sbírka byla podle Gonsorčíkové motivována tím, že zaměstnanci považují stávající prostory v pavilonu G2 za nevyhovující a chtěli uspíšít přípravu nové stavby. „Pokud bude mít nemocnice studii a vizualizaci pediatrického centra, může jít pan ředitel na ministerstvo žádat o peníze," řekla Gonsorčíková novinářům. Podle Jakoba ministerstvo zatím žádnou žádost na rekostrukci pediatrie neobdrželo.

Budova je podle zaměstanců, kteří nadační fond založili, oddělená od jiných budov poskytujících péči dětským pacientům, takže je třeba děti převážet venkem. „Vybavení pokojů a přilehlé zázemí je již velmi zastaralé, působí tísnivě a depresivně," napsali zaměstnanci kliniky, která ročně pečuje asi o 1600 dětí. V plánu je podle Beneše zateplení a oprava střechy stávající budovy pediatrie.

Sbírka začala minulý čtvrtek. Než se o ní začalo diskutovat na sociálních sítích a tématu se ujala média, bylo na účtu zhruba 40 tisíc korun. Do úterý odpoledne, kdy byla sbírka podle informací na webu Donio zastavena, se vybralo více než 200 tisíc korun.

Ve sbírkách už se na projekty v přímo řízených nemocnicích MZd v minulosti vybíralo, a to například před dvěma lety na hřiště a terapeutickou zahradu Fakultní nemocnice v Motole. Častější jsou ale dary různých nadačních fondů či neziskových organizací přímo nemocnicím, například přístrojů nebo peněz na výzdobu či jiné vybavení.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Nadační fond Davida Švestky

Štítky sbírka, budova, Fakultní Thomayerova nemocnice, Ministerstvo zdravotnictví, finance

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sbírku na opravu budovu pediatrie předčasně ukončili, peníze poskytne Thomayerova nemocnice  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.