Počasí dnes20 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Při pálení čarodějnic musí být lidé opatrní, v Praze platí zákaz rozdělávání ohňů na rizikových místech

, aktualizováno 29. dubna 2024, 20:00

Kvůli výstraze Českého hydrometeorologického ústavu o nebezpečí vzniku požárů platí na území hlavního města zákaz rozdělávání ohňů v rizikových místech. To jsou parky, zahrady, lesy a jejich okolí do padesáti metrů. Zákaz od zítřka a do čtvrteční půlnoci.

„V důsledku sucha hrozí nebezpečí vzniku požárů a následných škod, případně i ohrožení životů. Nerozdělávat oheň v přírodě a zejména v lesích, nevypalovat trávu, neodhazovat cigaretové nedopalky na zem, nepoužívat přenosné vařiče a jiné zdroje otevřeného ohně," uvedli na webu meterologové. Jejich výstraha vejde v platnost zítra o půlnoci a platí až do konce středy. Zákaz rozdělávání ohňů pak bude trvat o den déle.

Zákaz se v hlavním městě vztahuje na riziková místa, tedy lesní porost a jeho okolí do vzdálenosti 50 metrů od jeho okraje, lesoparky, parky, zahrady a další porosty umožňující vznik a šíření požáru, sklady sena, slámy a jejich okolí do vzdálenosti 50 m od jejich okraje, a plochy zemědělských kultur, které jsou svým rostlinným charakterem schopny vznícení a šíření požáru.

Kromě zapalování ohňů se to vztahuje i na kouření či používání pyrotechniky.

Svoji akci na Ladronce potvrdila Praha 6. „Praha 6 splnila všechny podmínky, díky kterým lze ve výjimečných případech i přes zákaz vydaný magistrátem akci pořádat i se zapálením ohně. Tzn. na místě budou přítomni hasiči ze záchranného sboru Lysolaje a akci jsme zaregistrovali na krajské operační a informační středisko Hasičského záchranného sboru," uvedla šestá městská část na Facebooku.

Organizované táboráky v rámci zítřejšího pálení čarodějnic by měli pořadatelé ohlásit přes online formulář a zajistit bezpečné místo. Další rady sepsali hasiči do několika bodů.

  • Dejte si záležet při stavbě hranice z polen. Měla by být dostatečně stabilní, aby nehrozilo její zhroucení do stran.
  • Nepoužívejte k rozdělání ohně benzín nebo jiné hořlavé kapaliny. Může dojít k náhlému vzplanutí a zranění.
  • V období sucha nebo silného větru oheň nerozdělávejte. Je nutné věnovat pozornost aktuální povětrnostní situaci.
  • Pozor na kontakt oblečení s ohněm. Nepřibližujte se k ohništi a nepřeskakujte ho. Hlídejte malé děti.
  • Připravte si dostatek vody pro uhašení ohně. Pokud nemáte po ruce vodu, použijte třeba písek nebo hlínu.
  • Při rozšíření ohně volejte hasiče. Měli byste znát přesnou polohu, zajistěte příjezdové cesty pro hasičskou techniku.
  • Rozdělávat oheň musí dospělý. Jedna dospělá osoba starší 18 let také musí být po celou dobu na místě pálení. V přítomnosti zapáleného ohně nikdy nenechávejte malé děti bez dozoru.
  • Oheň neustále hlídejte. Místo pálení můžete opustit až po jeho úplném vyhasnutí, důkladném zalití vodou nebo zasypání zeminou.

„Hasiči loni v celém Česku zasahovali u necelé třicítky požárů, které souvisely s pálením čarodějnic. V 16 případech šlo o planý poplach, tedy nenahlášené pálení. Na Filipojakubskou noc bylo loni v celém Česku ohlášeno necelých 8000 pálení ohňů," uvedl ve zprávě pro novináře mluvčí pražských hasičů Martin Kavka.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay

Štítky zákaz, varování, magistrát, Český hydrometeorologický ústav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Při pálení čarodějnic musí být lidé opatrní, v Praze platí zákaz rozdělávání ohňů na rizikových místech  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.