Počasí dnes27 °C, zítra23 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Na děti fouká, pokoje jsou depresivní. Na opravu kliniky v Praze založili zaměstnanci sbírku bez vědomí vedení i ministerstva, ukončili ji předčasně

, aktualizováno 9. dubna 2024, 16:46

Budova Pediatrické kliniky Fakultní Thomayerovy nemocnice v Praze je podle zaměstnanců v nevyhovujícím stavu, rozhodli se proto založit veřejnou sbírku na zahájení oprav. Tu zorganizovali přes nadační fond, jehož aktivity sice vedení nemocnice podporuje, o plánu na sbírku ale nevědělo. Ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že neeviduje žádný investiční požadavek týkající se kliniky. Dnes odpoledne byla ale ukončena ještě před získáním cílové částky.

„Na malé pacienty fouká netěsnícími okny, vybavení pokojů a přilehlé zázemí je již velmi zastaralé, působí tísnivě a depresivně. Navíc je budova dětské kliniky odtržena od zbytku budov poskytujících dětskou péči a proto je někdy potřeba transportovat nemocné děti venkem přes park. Protože bychom si pro naše pacienty přáli lepší zázemí, rozhodli jsme se my, zaměstnanci Pediatrické kliniky, založit sbírku, jejímž prostřednictvím bychom vybrali na studii k projektové dokumentaci, která by nám pomohla odstartovat tolik potřebnou rekonstrukci,“ píše se na webu sbírky na platformě Donio. 

Ve sbírce chtěl Nadační fond Davida Švestky, který založili právě zaměstnanci kliniky, vybrat cílovou částku 360 tisíc korun. Ty použije na vypracování studie k projektové dokumentaci pro rekonstrukci. 

Po zveřejnění sbírky se snesla kritika jak na vedení nemocnice, tak na Ministerstvo zdravotnictví. Sbírka byla založena 4. dubna, po její medializaci ji ale dnes odpoledne ukončili. Podle webu se vybralo dvě stě tisíc, z toho víc než stopadesát za jediný den.

„Jednalo se o dobrovolnou spontánní akci zaměstnanců kliniky, která chtěla pomoci dobré věci. Nicméně vedení nemocnice nebylo o této formě aktivity Nadačního fondu detailně informováno a došlo tím k nedorozumění. Šlo o akci Nadačního fondu nikoliv nemocnice. Obecně tyto aktivity zaměstnanců vítáme, ale v tomto případě došlo k informačnímu nesouladu,“ sdělil redakci Pražské Drbny mluvčí Fakultní Thomayerovy nemocnice Petr Sulek.

Dodal, že s rekonstrukcí Pediatrické kliniky nemocnice počítá a postupně na ní i pracuje.

„Zástupci FTN byli ze strany Ministerstva zdravotnictví požádáni o vysvětlení celé situace. Ministerstvo zdravotnictví totiž neeviduje od FTN žádný investiční záměr ani požadavek, který by se týkal Pediatrické kliniky FTN a nebylo ani ze strany nemocnice, ani ze strany nadačního fondu o záměru vyhlášení sbírky předem informováno," sdělil na dotaz redakce Pražské Drbny mluvčí Ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob.

Nadační fond Davida Švestky založili zaměstnanci Pediatrické kliniky s cílem ji podpořit a rozvíjet. Ročně tam pečují o okolo 1600 dětí ročně a to od novorozenců po teenagery do 18 let. „Leží u nás dětští pacienti jak s akutními problémy, tak s dlouhodobým onemocněním, včetně velmi závažných, jako například děti po transplantaci jater. Staráme se též o děti s psychickými problémy, kterých bohužel velmi přibývá a pomáháme tak pokrýt chybějící psychiatrickou péči,“ popsali na webu.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Nadační fond Davida Švestky

Štítky Fakultní Thomayerova nemocnice, sbírka, Pediatrická klinika, děti, rekonstrukce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na děti fouká, pokoje jsou depresivní. Na opravu kliniky v Praze založili zaměstnanci sbírku bez vědomí vedení i ministerstva, ukončili ji předčasně  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.