Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Na čtyřech místech ve středních Čechách platí třetí povodňový stupeň, v Praze se situace lepší

Třetí povodňový stupeň, tedy ohrožení, dnes dopoledne platí na čtyřech místech ve středních Čechách. Nově ho dosáhly Sázava v Nespekách na Benešovsku a Labe v Kostelci nad Labem na Mělnicku. Na třetím, nejvyšším stupni je nadále Sázava v Kácově a ve Zruči nad Sázavou na Kutnohorsku. O situaci dnes ráno jednala krajská povodňová komise.

„Dle posledních informací většina toků ve Středočeském kraji kulminuje anebo bude kulminovat v nejbližších hodinách. V nadcházejícím období by se s ohledem na meteorologickou předpověď a nižší noční teploty měla situace nadále zlepšovat," uvedla hejtmanka Petra Pecková (STAN) v tiskové zprávě kraje.

V Kácově například voda zaplavila některé silnice a dostala se do sklepů pivovaru, ve Zruči instalovali protipovodňové zábrany. V obcích zasedají povodňové komise, v pohotovosti jsou dobrovolní hasiči. Druhý stupeň, tedy pohotovost, dnes dopoledne ve středních Čechách platí na Cidlině v Sánech na Nymbursku, na Jizeře v Bakově nad Jizerou na Mladoboleslavsku a na Mrlině ve Vestci na Nymbursku.

„Podle ČHMÚ lze očekávat postupné zlepšení situace, a to s ohledem na očekávané ochlazení, ke kterému by mělo v nadcházejících dnech dojít. Současně většina vodních toků kulminuje, třetí stupeň aktuálně v kraji hlásí ve třech profilech Sázava a také Labe v Neratovicích. Pokud by se situace v nadcházejících dnech začala zhoršovat, opět se povodňová komise sejde a přijme případná opatření," dodala Pecková.

Za asistence hasičů byla dnes zavřena vrata Čertovky. Zvedá se totiž hladina Vltavy, v Praze je vyhlášena povodňová pohotovost. Hasiči monitorují i Botič v ústí do Vltavy a v Křeslicích a Petrovicích. Od jedné hodiny odpoledne také platí zákaz...

Situaci v jednotlivých oblastech nyní budou řešit povodňové komise obcí s rozšířenou působností. V pondělí večer byly svolány povodňové komise a vyhlášeny stavy povodňové aktivity v Mladé Boleslavi, Brandýse nad Labem, Neratovicích, Benešově, Mnichově Hradišti a Nymburku.

Krajští cestáři museli podle mluvčí Petry Kučerové už dříve kvůli rozlitým hladinám řek uzavřít některé silnice. Nově je neprůjezdná silnice mezi Nebužely a Kroužkem na Mělnicku. Důvodem jsou v tomto případě popadané stromy, sdělila dnes Kučerová.

V Praze Český hydrometeorologický ústav snížil výstrahu na první stupeň povodňové aktivity, tedy ten nejnižší. Město už včera zavřelo náplavky a zrušilo provoz přívozů. Tradiční plavání ve Vltavě zrušil i Plavecký klub otužilců Praha. 

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS Středočeského kraje

Štítky povodně, hasiči, Středočeský kraj, Praha, Vltava, Labe

Na čtyřech místech ve středních Čechách platí třetí povodňový stupeň, v Praze se situace lepší  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.