Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Kvůli zvýšené hladině Vltavy zavřeli vrata Čertovky, na náplavky je zakázán vstup

, aktualizováno 25. prosince 2023, 17:53

Za asistence hasičů byla dnes zavřena vrata Čertovky. Zvedá se totiž hladina Vltavy, v Praze je vyhlášena povodňová pohotovost. Hasiči monitorují i Botič v ústí do Vltavy a v Křeslicích a Petrovicích. Od jedné hodiny odpoledne také platí zákaz vstupu na náplavky.

Povodňová pohotovost platí v Praze od včerejších jedenácti hodin do odvolání, na některých řekách zaznamenal Český hydrometeorologický ústav 2. stupeň povodňové aktivity. 

„V souvislosti se zvýšenou hladinou řek naši potápěči asistují u zavírání vrat Čertovky. Potápěči pod vodou vyčistili kolejnici a budou monitorovat zavření vrat. Monitorujeme také zvýšenou hladinu Botiče v jeho ústí do Vltavy a v Křeslicích a Petrovicích,“ uvedl na platformě X mluvčí pražských hasičů Martin Kavka

Vedení hlavního města také nechalo preventivně uzavřít náplavky, pro veřejnost na ně platí zákaz vstupu od třinácté hodiny. K tomu Praha aktivovala protipovodňové zábrany. Na místě zaparkovaná auta mají lidé odvézt, výjimku dostaly botely Admirál, Albatros a Matylda a posádky provozujících plavby lodí.

„V rámci cvičení protipovodňových opatření jsem se před pár týdny přesvědčil, že jsme dobře připraveni. Všechny složky, kterých se tato mimořádná situace týká, pracují v plném nasazení. Zároveň prosím všechny o ohleduplnost, opatrnost, a především o respektování bezpečnostních pokynů,“ uvedl ve zprávě pro novináře primátor Bohuslav Svoboda (ODS). 

Nepojedou ani přívozy v městských částech Praha 1, 2 a 6. 

Hladina podle výstrahy meteorologů může dál stoupat, voda se pak může i vylít ze břehů. „Připravit se na možnost vzniku povodně. Vyvarovat se koupání, plavání, jízdy lodí apod. v korytě toku a bezprostředním okolí," sepsali pokyny meteorologové. 

„Na rozhodujících vodních tocích, kterými jsou Vltava a Sázava, se zvýšily průtoky. Sice se na těchto tocích očekává jejich kulminace a budoucí pokles a řeka Berounka již kulminovala, ale i s ohledem k plánovaným manipulacím na Vodní nádrži Orlík bude zvýšený průtok nadále trvat, a to i několik dní. Přesto by plánovaný průtok Prahou (na limnigrafu Malá Chuchle) podle Povodí Vltavy a ČHMÚ měl být v rozmezí 550 až 600 m3/s a tuto hranici by neměl překonat," informoval mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Kvůli zvýšení průtoku Vltavy zrušil i svoje tradiční plavání v ledové Vltavě Plavecký klub otužilců. Měl to být už 77. Memoriál Alfréda Nikodéma, jak ale klub na svém webu dnes informoval, „bezpečnost akce už by se nemusela podařit zajistit."

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Hasiči Praha

Štítky hasiči, Vltava, Čertovka, potápěči, vrata, pohotovost

Kvůli zvýšené hladině Vltavy zavřeli vrata Čertovky, na náplavky je zakázán vstup  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.