Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

VIDEO: Lékaři z Motola transplantovali srdce nejmladšímu pacientovi v Česku. Život zachránili tříměsíční holčičce

Lékaři z Fakultní nemocnice Motol si připsali další přelomový úspěch, transplantovali srdce dosud nejmladšímu pacientovi, tříměsíčnímu děvčátku. To je zároveň i nejmladším pacientem trpícím kardiomyopatií, při které srdce selhává kvůli chybně vytvořeným svalovým buňkám.

Holčičce se přitížilo už měsíc po narození, měla potíže s pitím a zadýchávala se. Lékaři pak u ní zjistili kardiomyopatii, její srdce nedokázalo plnit funkci pumpy kvůli špatně vytvořeným svalovým buňkám a selhávalo. Její případ byl ještě závažnější, stav se totiž rychle zhoršoval. 

Nejdříve ji pomáhali léky a dýchacím přístrojem, pak ji napojili na mechanickou srdceční podporu. Ta miminko udržovala při životě 34 dní.

Srdce od jiného malého dárce poprvé převezli ve speciálním systému, který orgán udržuje v konstantní teplotě v rozsahu čtyři až osm stupňů a chrání ho před poškozením. Tým zároveň na mobilní aplikaci vidí všechny potřebné informace. 

„Zcela nový systém Paragonix SherpaPak, který zvyšuje ochranu dárcovského orgánu a prodlužuje tak dobu, po kterou může být orgán použit, nám umožnil provést vzdálený odběr bez nutnosti převozu dárce do naší nemocnice. Tak tomu bylo při předchozích transplantací u dětí na mechanické podpoře. I tak byla ale nutná přesná časová koordinace týmu provádějícího odběr orgánu s týmem Dětského kardiocentra, který prováděl samotnou transplantaci,“ uvedl v tiskové zprávě Petr Bukovský, kardiochirurg Dětského kardiocentra 2. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice Motol.

VIDEO: Novorozený chlapeček dostal infarkt, život mu zachránili lékaři z Motola

Vstup do života neměl vůbec jednoduchý chlapeček, který během porodu utrpěl infarkt myokardu. Sraženinu, která mu tepnu ucpala, pak museli rychle odstranit lékaři z motolské nemocnice.

Děvčátko během víc než osmi hodin nejdřív odpojili z mimotělní mechanické srdeční podpory, odstranili nemocné srdce a pak našili a spustili srdce nové.

„Transplantace srdce u tak malého dítěte, které je ještě napojeno na levostrannou mechanickou srdeční podporu, vyžaduje složitou logistiku celého transplantačního odebírajícího týmu a koordinačního centra. Operace byla úspěšná a doufáme, že pacient dobře zvládne pooperační průběh,“ doplnila Žaneta Bandžuchová, kardiochiruržka Dětského kardiocentra 2. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice Motol.

Dnes už čtyřměsíční holčička je stále hospitalizovaná, podle lékařů se ale zotavuje úspěšně. Jak uvedl přednosta Dětského kardiocentra 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice Motol Ondřej Materna pro ČTK, je to nejmladší pacient s transplantovaným srdcem v České republice. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Fakultní nemocnice v Motole

Štítky Fakultní nemocnice v Motole, srdce, pacient, transplantace, nejmladší, dítě

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Milan Pochop

Chudáček to děťátko/dárce,které nepřežilo a snad to tomu druhému děťátku život zachrání.

Úterý, 7. listopadu 2023, 07:24Odpovědět

VIDEO: Lékaři z Motola transplantovali srdce nejmladšímu pacientovi v Česku. Život zachránili tříměsíční holčičce  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.