Počasí dnes23 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

VIDEO: Novorozený chlapeček dostal infarkt, život mu zachránili lékaři z Motola

Vstup do života neměl vůbec jednoduchý chlapeček, který během porodu utrpěl infarkt myokardu. Sraženinu, která mu tepnu ucpala, pak museli rychle odstranit lékaři z motolské nemocnice.

Že něco není v pořádku, zjistili lékaři hned po chlapcově narození. Při kontrole vyšlo najevo, že má kompletně uzavřenou levou tepnu v srdci a během porodu pravděpodobně prodělal infarkt.

„Novorozenecký infarkt myokardu je věc nesmírně raritní, ale zároveň i extrémně závažná,“ informoval na webu nemocnice primář Novorozeneckého oddělení Fakultní nemocnice Motol Jan Janota.

Příčinou bývá sraženina, která tepnu ucpe. Zásadní je, aby byl k dispozici tým, který umí sraženinu rozpustit, a hlavně konat rychle. „V tomto případě byl chlapečkovi infarkt diagnostikován a zahájena léčba v řádu několika hodin. Běžně to ve světě trvá několik desítek hodin,“ doplnila nemocnice v prohlášení na webu.

Miminko si pak převzali lékaři z dětského kardiocentra a sraženinu rozpustili. Mechanický způsob, který se používá u dospělých, u novorozenců aplikovat nemohou.

Chlapečka lékaři stále monitorují, levá srdeční komora totiž stále nefunguje, tak jak má. Přibírá ale na váze a prospívá.


 

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Fakultní nemocnice Motol

Štítky Fakultní nemocnice Motol, novorozenec, infarkt, porod, lékaři

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Martin Vaněk

Zajímavá informace by byla, zda matka či otec byli "očkováni" na COVID...

Čtvrtek, 19. října 2023, 19:15Odpovědět

Hana N

Kdyby hloupost nadnášela LOL. Tak jsem se po ránu dlouhi nezasmála.

Pátek, 20. října 2023, 06:21Odpovědět

Martin Vaněk

webový odkaz zmizel, asi demokratická cenzura... Ale na Odyseetečkacomlomenozavináčbmikulaxlomeno066:77 se dozvíte, co vám v čt nepustí.

Pátek, 20. října 2023, 17:05Odpovědět

Martin Vaněk

Nevěříte v korelaci mezi očkováním a srdečními zástavami? Zjevně jste odkojená ČT a dalšími dezinfokanály... Dohledejte si dr. Arne Buckhardta nebo , zhruba od 4:00 je to velmi zajímavé. Jestlipak tušíte, že kolonie čr MĚSÍČNĚ platí Pfizeru skoro 900 milionů, a bude tak činit až do roku 2025, pokud nedošlo k dalšímu tunelu a nebyla doba či částka navýšena. A to je jen třešnička na dortu...

Pátek, 20. října 2023, 16:55Odpovědět

VIDEO: Novorozený chlapeček dostal infarkt, život mu zachránili lékaři z Motola  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.