Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Pražská hygienická stanice otevře ve čtvrtek dveře veřejnosti

Na státní svátek 28. září se veřejnosti otevřou dveře Hygienické stanice hlavního města Prahy v Rytířské ulici. Den otevřených dveří bude probíhat od devíti do tří hodiny a seznámí návštěvníky s činností stanice historií hlavní budovy, které se přezdívá Stará rychta.

„Návštěvníci se dozvědí mnoho zajímavostí ze široké škály oborů, kterými se hygienická služba zabývá. Věřím, že osobní návštěva přispěje k zájmu o tuto problematiku a přesvědčí návštěvníky o smyslu péče o veřejné zdraví,“ uvedla v pozvánce ředitelka instituce Zdeňka Shumová.

Na rozdíl od minulého roku se budou návštěvníci moci po budově volně procházet a sami si vybírat místa a témata, která je zajímají. Na několika stanovištích na ně budou čekat odborní pracovníci, kteří je seznámí se svou činností.

Hygienici letos provedli na pražských školách přes šest set kontrol. Největším problémem je sůl

Během prvního pololetí se zaměstnanci Hygienické stanice hlavního města vydali do pražských škol a školek, aby zjistili, v jakých podmínkách se děti a mladiství stravují a tráví čas. Kontrolovali šatny, hygienická zařízení, učebny a samozřejmě i...

Zájemci se například dozví, jak hygienická stanice kontroluje kvalitu pitné vody, koupališť nebo jak monitoruje nadměrný hluk. Dále se povídání zaměstnanců budou věnovat třeba hygieně restaurací a stánků s občerstvením a nebezpečným výrobkům. Pracovníci z protiepidemického odboru představí veřejnosti mimořádná opatření při zavlečení vysoce nebezpečné nákazy ze zahraničí.

Budova je hygieně zasvěcená už od roku 1880

Kromě prezentace činnosti hygienické stanice připravili pořadatelé také část prohlídky týkající se samotné budovy. K vidění bude krátký video snímek mapující historii Staré rychty, která byla původně ve 13. století postavena jako sídlo královského rychtáře. Od roku 1880 dodnes v ní sídlí instituce zabývající se hygienou ve městě – dříve to byl Městský fyzikát, první instituce zaměřená na městský hygienický dozor. Postupně se agenda úřadu rozšiřovala a od roku 1952 sídlí v budově hygienická stanice.

Poslední možnost vstupu do budovy bude ve 14:30 hodin, vstup je zdarma.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Prague City Tourism

Štítky zdraví, den otevřených dveří, historie, výstava, Hygienická stanice hl. m. Prahy, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pražská hygienická stanice otevře ve čtvrtek dveře veřejnosti  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.