Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Hygienici letos provedli na pražských školách přes šest set kontrol. Největším problémem je sůl

Během prvního pololetí se zaměstnanci Hygienické stanice hlavního města vydali do pražských škol a školek, aby zjistili, v jakých podmínkách se děti a mladiství stravují a tráví čas. Kontrolovali šatny, hygienická zařízení, učebny a samozřejmě i jídelny. Z celkem 606 kontrol našli problém u 24 z nich.

Ve stravovacích zařízeních objevili šestnáct závad.  „Šlo o nedostatečnou provozní hygienu, zanedbanou údržbu prostor a předmětů přicházejících do styku s potravinami a pokrmy, nedodržování skladovacích podmínek daných výrobcem či křížení čistého a nečistého provozu,“ uvedli hygienici na svém webu.

K tomu provozovatelé nedodrželi datum minimální trvanlivosti, bezpečné teploty pokrmů nebo nebyl dohledatelný původ potravin. Například u salátu, který měl mít teplotu osm stupňů, naměřili skoro sedmnáct.

Jedním z dalších měřitelných faktorů i jídla byl obsah soli. Její doporučená spotřeba je 5 gramů denně u dospělých, u dětí ještě méně. „Potřeba edukace v dané oblasti se potvrdila i HSHMP realizovaným měřením. Vyhovující množství soli v polévce bylo zjištěno jen u 12 odebraných vzorků, 26 procent,“ informovali hygienici.

Kontroloři také zjistili problémy při dodržování provozních podmínek, čtyři v základních školách, jednu na střední a tři v dětských skupinách. „Závady se týkaly nedodržení požadavků na šatny, hygienická zařízení a jejich vybavení, mikroklimatické podmínky a zajištění vhodného pracovního místa pro žáky v IT učebně. V dětských skupinách pak zjištěno nedodržení požadavku na očkování dětí,“ popsali hygienici.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Hygienická stanice hlavního města

Štítky Hygienická stanice hlavního města, kontrola, stravovací zařízení, školy, mateřské školy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hygienici letos provedli na pražských školách přes šest set kontrol. Největším problémem je sůl  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.