Během prvního pololetí se zaměstnanci Hygienické stanice hlavního města vydali do pražských škol a školek, aby zjistili, v jakých podmínkách se děti a mladiství stravují a tráví čas. Kontrolovali šatny, hygienická zařízení, učebny a samozřejmě i jídelny. Z celkem 606 kontrol našli problém u 24 z nich.
Ve stravovacích zařízeních objevili šestnáct závad. „Šlo o nedostatečnou provozní hygienu, zanedbanou údržbu prostor a předmětů přicházejících do styku s potravinami a pokrmy, nedodržování skladovacích podmínek daných výrobcem či křížení čistého a nečistého provozu,“ uvedli hygienici na svém webu.
K tomu provozovatelé nedodrželi datum minimální trvanlivosti, bezpečné teploty pokrmů nebo nebyl dohledatelný původ potravin. Například u salátu, který měl mít teplotu osm stupňů, naměřili skoro sedmnáct.
Jedním z dalších měřitelných faktorů i jídla byl obsah soli. Její doporučená spotřeba je 5 gramů denně u dospělých, u dětí ještě méně. „Potřeba edukace v dané oblasti se potvrdila i HSHMP realizovaným měřením. Vyhovující množství soli v polévce bylo zjištěno jen u 12 odebraných vzorků, 26 procent,“ informovali hygienici.
Kontroloři také zjistili problémy při dodržování provozních podmínek, čtyři v základních školách, jednu na střední a tři v dětských skupinách. „Závady se týkaly nedodržení požadavků na šatny, hygienická zařízení a jejich vybavení, mikroklimatické podmínky a zajištění vhodného pracovního místa pro žáky v IT učebně. V dětských skupinách pak zjištěno nedodržení požadavku na očkování dětí,“ popsali hygienici.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.