Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Výrobci připravují na podzim vakcíny na nové varianty covidu

Na podzim připravují výrobci vakcíny upravené na nové varianty koronaviru. Na sítí X, dříve twitter, to uvedl předseda České vakcinologické společnosti České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně Roman Chlíbek. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) tento týden řekl, že s očkováním pro zájemce se na podzim počítá. Podle informací vakcionologů se nově nebudou rozlišovat základní očkování a posilovací dávky.

„Vakcína Comirnaty adaptovaná na omikron XBB.1.5 pro očkování na podzim a zimu 2023/2024 je momentálně v posuzování Evropské lékové agentury. Zažádáno je pro všechny věkové skupiny od šesti měsíců," napsal Chlíbek, který je šéfem ministrova poradního sboru, Národního institutu pro zvládání pandemie (NZIP).

Novou vakcínu na variantu XBB připravuje také firma Novavax, která máš část výroby v Česku. Na rozdíl od Comirnaty od Pfizer/BioNTech, která je založená na virové mRNA, je vakcína Novavaxu založená na proteinech. „Naše data ukázala, že vakcína (...) vyvolává široce neutralizující odpovědi proti subvariantám XBB, včetně EG 5.1 a XBB 1.16.6.," uvedl v tiskové zprávě Filip Dubovsky, prezident výzkumu a vývoje společnosti Novavax. Firma podle něj usiluje o její schválení pro letošní podzim.

Evropská léková agentura podle informací zveřejněných Českou vakcinologickou společností upravila očkovací schéma vakcín Comirnaty na varianty omikron BA.4 a BA.5. Nově je možné ji podávat i dříve neočkovaným, dosud se doporučovala původní varianta vakcíny. Základní očkování jsou tři dávky. „Přeočkování další dávkou nejdříve tři měsíce po předchozí pro již dříve očkované," uvedla společnost.

Českou očkovací strategii na podzim podle Válka připravuje vědecká rada Státního zdravotního ústavu (SZÚ). Již dříve řekl, že právě tou by se měl stát původní Chlíbkem vedený NIZP. Pro podzimní měsíce dostane ČR od Pfizer/BioNTech nejnovější typ vakcín, v případě schválení typ na variantu XBB.

Podle dat ministerstva zdravotnictví bylo dosud proti covidu-19 očkováno 6,997 milionu osob, tedy asi 65,5 procenta populace. V poslední době jich přibývá jen málo, od začátku roku bylo podáno 36.870 dávek vakcíny, většina již očkovaným lidem. Nově se letos nechalo očkovat asi 1500 osob.

Některé země evidují nárůst počtu případů nákaz koronavirem. V Česku je podle Válkova vyjádření z tohoto týdne situace stejně jako v okolních zemích stabilní. Od konce července ale počty pozitivních testů mírně rostou. Zatímco v červenci jich bylo zhruba 50 za týden, v pondělí 21. srpna více než 90.

Lidé se ovšem při příznacích onemocnění testují už spíš jen výjimečně, někteří si test udělají sami doma, dalším ho udělá třeba praktický lékař. V pondělí, kdy bylo pozitivních testů na covid-19 nejvíc tento týden, lékaři evidovali asi 120 PCR testů a necelých 600 testů antigenních. V maximálních vrcholech epidemie byly testů stovky tisíc denně a pozitivně testovaných i desítky tisíc za den.

Hodnocení článku je 28 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FNUSA

Štítky očkování, zdraví, koronavirus, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výrobci připravují na podzim vakcíny na nové varianty covidu  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.