Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Nové sídlo pražských záchranářů bude zřejmě na Střížkově

Dlouho plánované nové sídlo pražských záchranářů pravděpodobně vznikne na pozemku města v areálu Polikliniky Prosek na Střížkově. Na dotaz to uvedla radní Milena Johnová (Praha Sobě). Město tam podle ní v každém případě plánuje stavět administrativní budovu, která by měla na základě předběžné dohody v radě sloužit prioritně právě záchranářům. Další detaily radní neuvedla. Město v minulosti zvažovalo několik míst pro záchranku, naposledy v nedokončeném Centru Palmovka. Ze všech plánů však sešlo.

O pozemku na Střížkově město uvažuje delší dobu, minulé vedení magistrátu však nakonec zvolilo plán umístit administrativní sídlo záchranné služby do rozestavěné budovy na Palmovce, kde měla původně být radnice Prahy 8. V té době to vypadalo, že se vyřeší dlouhodobý spor ohledně objektu mezi Prahou 8, magistrátem a firmou Metrostav. Městská část měla budovu dostavět a získat na to 600 milionů od magistrátu. Nakonec se radnice neshodla s Metrostavem a dostavba je stále zablokovaná.

Nové vedení magistrátu proto začalo hledat nové řešení a podle Johnové to vypadá, že se vrátí k variantě na Střížkově. "Určitě tam vznikne nějaká administrativní budova a na radě jsme domluvení, že prioritou bude tam umístit právě záchrannou službu," řekla. Rada města o tom nicméně ještě nerozhodla.

Záchranná služba nyní sídlí spolu s městskou policií v objektu v Korunní, její vedení si dlouhodobě stěžuje na nedostatečnost prostor. V novém sídle by měla být administrativa, dispečink či vzdělávací a výcvikové středisko. V minulosti město zvažovalo také umístit sídlo v Troji, proti se však postavila tamní radnice.

Pražská záchranná služba disponuje více než dvaceti výjezdovými základnami a postupně buduje další. Roční rozpočet organizace je zhruba půl miliardy korun. Loni záchranáři řešili loni 128 238 případů, což je o 759 případů méně než předloni. Dispečeři záchranné služby přijali loni 209 tisíc volání na tísňové linky.

Autoři | Foto ZZS

Štítky ČR, správa, stavby, zdraví, Praha, Střížkov, Milena Johnová, zdravotnická záchranná služba, magistrát, Praha sobě, Centrum Palmovka, a.s., Poliklinika Prosek a.s., radnice, Metrostav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nové sídlo pražských záchranářů bude zřejmě na Střížkově  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.