Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

První letošní dítě narozené v Praze přišlo na svět v Podolí

, aktualizováno 1. ledna 2023, 10:16

První dítě letošního roku narozené v Praze je zřejmě holčička Timea. Přišla na svět v Ústavu pro péči o matku a dítě v Podolí devět minut po půlnoci. Holčička váží 3,2 kilogramu a měří 49 centimetrů. V ranních hodinách se narodily děti i ve Fakultní Thomayerově nemocnici v Krči a ve Fakultní nemocnici v Motole.

U Apolináře, tedy na Gynekologicko-porodnické klinice 1. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, se ve 04:14 narodil chlapec o váze 2,8 kilogramu. V Thomayerově nemocnici se první letošní dítě narodilo ve 04:50, je to chlapec. V Motole se v 05:24 narodila holčička Kira, jejíž maminka je z Ukrajiny. Holčička váží 2,9 kilogramu a měří 50 centimetrů.

Praha tradičně odměňuje 15 tisíci korunami všechny děti, které se na Nový rok narodí matkám s trvalým bydlištěm na území hlavního města. Tradice předávání daru prvnímu pražskému občánkovi vznikla podle magistrátu pravděpodobně v 60. letech 20. století za primátora Ludvíka Černého.

Do roku 2000 ale dostávalo dar pouze první miminko. Dar byl od 5 tisíc do 15 tisíc korun a formou vkladní knížky na jméno dítěte ho předával primátor matce ještě v porodnici. Od roku 2001 dostávají dar všechny děti narozené na Nový rok. Do roku 2005 byl dar 10 tisíc korun, v dalších letech pak 15 tisíc korun.

První dítě loňského roku se narodilo rovněž v Ústavu pro péči o matku a dítě v Podolí. Byl to chlapec, na svět přišel v 01:06.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Nový rok, Podolí, Motol, Krč, nemocnice, dítě, porod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

První letošní dítě narozené v Praze přišlo na svět v Podolí  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.