Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Pražští hygienici našli škodlivé bakterie ve skoro polovině testovaných zmrzlin

Pracovníci Hygienické stanice hlavního města kontrolovali přes léto zdravotní nezávadnost prodávaných zmrzlin a také čistotu prodejen. Ve skoro polovině testovaných vzorků našli nadlimitní počet enterobakterií, které mohou způsobit vážné nemoci.

Hygienici zkontrolovali šest stánků, osm kaváren a pět restaurací, kde odebrali 43 vzorků zmrzlin. V samotný prodejnách se zaměřili na dodržování skladovacích podmínek, ochranu před kontaminací, dodržování provozní a osobní hygieny nebo dodržování výrobního postupu.

I když bakterie listérie nebo salmonely nikde neobjevili, přítomnost enterobakterií se prokázala hned u 19 z 43 odebraných. Některé druhy těchto bakterií mohou způsobit vážná i smrtelná onemocnění. Třináct z toho bylo v točené zmrzlině, šest v kopečkové.

„Toto zjištění pražských hygieniků svědčí o nedostatečné provozní hygieně, především nedostatečné sanitaci výrobníků zmrzlin, nádobí a náčiní používaného k výrobě zmrzlin,“ uvádí pražští hygienici na svém webu.

Ve všech dvanácti provozovnách, kde nadlimitní počet bakterií našli, nařídili sanitaci pracovních ploch i všeho zařízení.

„V šesti provozovnách byla uložena finanční sankci přímo na místě v celkové výši 16 tisíc korun. V dalších šesti případech bylo zahájeno správní řízení,“ informovali hygienici v tiskové zprávě.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Hygienická stanice hl. m. Prahy, Pixabay

Štítky hygiena, pokuty, kontrola, potraviny, čistota, zmrzlina, bakterie, Krajská hygienická stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pražští hygienici našli škodlivé bakterie ve skoro polovině testovaných zmrzlin  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.