Pracovníci Hygienické stanice hlavního města kontrolovali přes léto zdravotní nezávadnost prodávaných zmrzlin a také čistotu prodejen. Ve skoro polovině testovaných vzorků našli nadlimitní počet enterobakterií, které mohou způsobit vážné nemoci.
Hygienici zkontrolovali šest stánků, osm kaváren a pět restaurací, kde odebrali 43 vzorků zmrzlin. V samotný prodejnách se zaměřili na dodržování skladovacích podmínek, ochranu před kontaminací, dodržování provozní a osobní hygieny nebo dodržování výrobního postupu.
I když bakterie listérie nebo salmonely nikde neobjevili, přítomnost enterobakterií se prokázala hned u 19 z 43 odebraných. Některé druhy těchto bakterií mohou způsobit vážná i smrtelná onemocnění. Třináct z toho bylo v točené zmrzlině, šest v kopečkové.
„Toto zjištění pražských hygieniků svědčí o nedostatečné provozní hygieně, především nedostatečné sanitaci výrobníků zmrzlin, nádobí a náčiní používaného k výrobě zmrzlin,“ uvádí pražští hygienici na svém webu.
Ve všech dvanácti provozovnách, kde nadlimitní počet bakterií našli, nařídili sanitaci pracovních ploch i všeho zařízení.
„V šesti provozovnách byla uložena finanční sankci přímo na místě v celkové výši 16 tisíc korun. V dalších šesti případech bylo zahájeno správní řízení,“ informovali hygienici v tiskové zprávě.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.