Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Pražské vysokoškolské koleje zdražují. Zájem o ně ale roste

Koleje vysokých škol v Praze jsou před zahájením nového akademického roku zcela obsazené. Podle zástupců jednotlivých škol o ně byl zájem letos vyšší než v předešlých letech, a to navzdory tomu, že studenti budou za koleje platit víc než dosud. Kvůli růstu cen energií přitom chystají školy na kolejích úsporná opatření pro vytápění nebo osvětlení. Například na Vysoké škole ekonomické v Praze se navíc bude část kolejného upravovat podle vývoje ceny odebíraného plynu.

Na VŠE se bude kolejné měnit podle cen plynu

Naplněné kapacity kolejí potvrdili zástupci Univerzity Karlovy, ČVUT, Vysoké školy chemicko-technologické, České zemědělské univerzity i VŠE. „Zájem je v letošním roce vyšší než v předchozích letech,“ řekl mluvčí Karlovy univerzity Václav Hájek. Česká zemědělská univerzita podle ředitele kolejí a menz Jiřího Macouna nedokázala uspokojit asi 2 tisíce žadatelů o ubytování.

Kvůli drahým energiím ale školám rostou náklady na provoz kolejí, takže v nadcházejícím akademickém roce stoupnou i ceny za ubytování. Například VŠE aktuálně očekává nárůst nákladů na kolejích asi o 72 milionů korun, uvedla mluvčí Věra Koukalová. Důvodem je podle ní hlavně růst cen plynu, který bude škola od října odebírat za spotové ceny. „Proto jsme od 1. října nucení rozdělit kolejné na fixní část a variabilní složku, kdy variabilní složka je závislá na ceně odebíraného plynu,“ řekla. Variabilní částka podle ní bude činit pro jednoho ubytovaného 55 korun za den, při změně ceny pro velkoodběratele se bude upravovat. „Do konce roku 2022 bude případný přeplatek vrácen jednotlivým ubytovaným do jejich konta,“ dodala.

Karlova univerzita chce zefektivnit vytápění

VŠCHT počítá se zvýšením kolejného o meziroční míru inflace od 1. února 2023, řekl mluvčí Michal Janovský. Už od září zvýšily ceny také ČVUT a ČZU. Na obou školách vzrostla o 15 procent. ČZU předpokládá další navýšení podle inflace v roce 2023. Karlova univerzita by se podle svého mluvčího chtěla dalšímu zdražování vyhnout, ceny zvedla naposledy od 1. června o devět procent.

Šetřit chce Karlova univerzita s ohledem na drahé energie třeba zefektivněním systému vytápění a snížením teplot na chodbách. „Současně zvažujeme omezení nebo úplné vyloučení zbytných drobných elektrických spotřebičů. Dále počítáme s opatřeními k zavedení úsporného režimu v nočních hodinách a o víkendech, opatření ke snížení spotřeby teplé vody apod.,“ popsal Hájek. Podobná úsporná opatření chystají i VŠCHT a VŠE. Již v předešlých letech se na úspory připravilo ČVUT. „Už nyní jsou koleje vybaveny například úspornými vodovodními bateriemi či rezervoáry na splachování, je nastavena teplota topení. A šetřit energiemi je i ve finančním zájmu každého ubytovaného studenta,“ dodala Veselá.

Konkrétní výše kolejného záleží zejména na počtu spolubydlících, komfortu ubytování a lokalitě. Například studenti bydlící na kolejích ČVUT zaplatí nyní za lůžko asi 3500 až 6000 Kč za měsíc, na kolejích UK od 3500 korun po 6665 korun, uvedli již dříve zástupci škol.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři , | Foto ČVUT

Štítky vysoké školy, koleje, vzdělání, bydlení, Praha, energie, topení, Univerzita Karlova, České vysoké učení technické v Praze, Česká zemědělská univerzita v Praze, Vysoká škola ekonomická v Praze, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Václav Hájek, Jiř

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pražské vysokoškolské koleje zdražují. Zájem o ně ale roste  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.