Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Na Hradčanském náměstí si rektoři vysokých škol připomenou založení Československa

Rektoři vysokých škol si letos na svátek 28. října opět připomenou vznik Československa položením kytic u sochy prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka na Hradčanském náměstí v Praze. Informovala o tom tajemnice České konference rektorů (ČKR) Marie Fojtíková. Loni rektoři kvůli špatné epidemické situaci od slavnostního setkání v Praze upustili a vznik Československa si většina z nich připomněla ve svých městech.

Setkání na Hradčanském náměstí se podle Fojtíkové ve čtvrtek zúčastní 18 rektorek a rektorů v čele s předsedou ČKR Martinem Barešem z Masarykovy univerzity. Účast podle ní potvrdilo také šest prorektorek a prorektorů. Slavnostní akt položení kytic by měl začít ve 13:00. Členy ČKR jsou rektoři všech veřejných, obou státních a víc než poloviny soukromých vysokých škol v ČR. V současnosti je jich 47.

Náhrada za slavnostní ceremoniál předávání státních vyznamenání

Pro většinu rektorů bylo setkání zástupců vysokých škol na Hradčanském náměstí v minulých letech náhradou za slavnostní ceremoniál předávání státních vyznamenání na Pražském hradě, kterého se kvůli napjatým vztahům s prezidentem Milošem Zeman přestali účastnit. Důvodem byl nesouhlas zástupců vysokých škol s odmítavým postojem prezidenta k některým rektorům a s jeho nejmenováním několika profesorů.

Ceremoniál k předávání státních vyznamenání se kvůli onemocnění a hospitalizaci prezidenta letos 28. října neuskuteční, Hrad podle prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka pouze zveřejní seznam vyznamenaných. Kancelář hlavy státu v pondělí s odvoláním na rozhodnutí Zemana informovala, že slavnost se přesune na 1. ledna.

Předávání státních vyznamenání bude odloženo na 1. ledna

Ceremoniál k předávání státních vyznamenání se uskuteční 1. ledna místo obvyklého 28. října. V tiskové zprávě o tom včera s odvoláním na rozhodnutí hospitalizovaného prezidenta Miloše Zemana informovala na hradním webu kancelář hlavy státu.

Prezident je v péči Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) v Praze od neděle 10. října, podle jeho ošetřujícího lékaře a ředitele nemocnice Miroslava Zavorala jsou důvodem komplikace provázející jeho chronické onemocnění. Kancelář prezidenta republiky ani nemocnice žádné bližší informace k Zemanovu onemocnění neuvedly, podle nepotvrzených informací médií má Zeman vážné problémy s játry.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ČZU v Praze

Štítky ČR, školy, historie, koronavirus, vysoké, 1918, vysoká škola, Praha, vznik Československa, Československo, Tomáš Garrigue Masaryk, Miloš Zeman, Česká konference rektorů, rituál, státní vyznamenání, Martin Bareš

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Hradčanském náměstí si rektoři vysokých škol připomenou založení Československa  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.