Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Školáci z Prahy 7 budou testováni výhradně PCR testy

Děti ve školách v Praze 7 budou testovány na covid-19 výhradně PCR testy. Nově budou od pondělí 17. května testovány pouze jednou za 14 dní, nikoliv vícekrát jako to bylo dosud. ČTK to dnes sdělil mluvčí Prahy 7 Martin Vokuš. PCR testování ve školách prosazuje rovněž vedení magistrátu, který koupil PCR testy pro žáky víceletých gymnázií. V uplynulých měsících PCR testování v pilotních programech zkoušelo několik pražských radnic včetně sedmé městské části.

Metoda PCR poolingu je organizačně příznivá i levnější

Systém PCR poolingu jsme v uplynulých týdnech úspěšně testovali na ZŠ Františky Plamínkové. Zároveň jsme ve spolupráci s dalšími městskými částmi a hlavním městem soustavně vyvíjeli tlak na vládu, aby PCR testy začala proplácet a umožnila návrat všech dětí do škol bez rotací. Jsem rád, že se to konečně podařilo, a pevně věřím, že už děti budou moci dokončit školní rok tak, jak je pro ně nejlepší. Ve škole se svými učiteli a spolužáky,“ uvedl starosta Jan Čižinský (Praha Sobě).

Radnice zvolila metodu takzvaného PCR poolingu, kdy laboratoře vyhodnocují testy více žáků najednou, teprve pokud je mezi nimi pozitivní vzorek, prověří se každý zvlášť. „Pilotní testování tohoto systému ukázalo, že je pro školy organizačně a uživatelsky příznivý a ani dětem nedělaly odběry žádné problémy. Díky poolingu se také výrazně snižuje cena PCR testů,“ uvedl mluvčí.

Devět tisíc testů pro víceletá gymnázia

Pražský magistrát koupil 9000 PCR testů pro testování dětí na covid v nižších ročnících víceletých gymnázií. Cena jednoho testu je 155 korun a pro město děti testuje společnost EUC laboratoře. Představitelé města chtějí, aby děti byly testovány PCR testy, nikoliv těmi méně přesnými antigenními jako doposud. V následujících týdnech bude magistrát nakupovat další tyto testy.

Praha na vlastní náklady nakoupila do škol devět tisíc PCR testů

Pražský magistrát nakoupil celkem devět tisíc PCR testů pro 29 škol, které zřizuje. Jde o víceletá gymnázia a taneční konzervatoř. Právě tyto školy neměly od 10. května čím své žáky testovat, jelikož došlo k výpadku antigenních testů. Po vypsání...

Ministerstvo školství rozhodlo, že frekvence testování žáků s PCR testy na covid-19 se ve školách od 17. května sníží z každého týdne na jednou za 14 dnů. Při používání antigenních testů od státu bude testování nutné jednou týdně. Výjimkou bude druhý stupeň základních škol v sedmi krajích s horší epidemickou situací, kde bude antigenní testování jako dosud dvakrát týdně. Stát bude do konce června kompenzovat školám výdaje na PCR testy 200 korunami na test, proplácet je bude zpětně.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Praha 6

Štítky ČR, správa, koronavirus, školy, Praha, testování, PCR Test, COVID-19, Františka Plamínková, Jan Čižinský, Praha sobě, Pražský magistrát

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Školáci z Prahy 7 budou testováni výhradně PCR testy  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.