Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Kvůli koronaviru změní svou organizaci 1. září i další provoz některé pražské ZŠ

V některých pražských základních školách se kvůli opatření proti koronaviru letos změní tradiční zahájení školního roku a následný provoz. Školy nově zakážou rodičům vstup do budovy a do učeben sice pustí rodiče prvňáků, ale jenom s rouškou. V následujících měsících připravují třeba také striktní dodržování zasedacího pořádku ve třídách nebo snížení počtu stolů v jídelnách.

Rodičům vstup do školy zakázán. Ne ale všude

Například ředitel ZŠ Mezi školami v Praze 13 Petr Vodsloň uvedl, že škola bude mít slavnostní uvítání prvňáků s rodiči venku. V minulosti mohli rodiče i do učeben, letos tam nepůjdou. Podobně se rozhodla k tomuto kroku přistoupit i ZŠ Antonína Čermáka v Praze 6.

V obou těchto školách rodiče nově nebudou moct doprovázet děti ani do šaten. Podle ředitelů byl vždy problém jim vysvětlit, že by tam neměli se svými potomky chodit celý rok. Od září si prvňáky vyzvednou vyučující před školou nebo ve vstupním vestibulu, odkud je pak odvedou do šaten a do třídy.

S rouškou ano a bez příznaků

Méně přísní budou na rodiče v Masarykově ZŠ v pražských Klánovicích, kterou vede předseda Asociace ředitelů základních škol Michal Černý. „Dohodli jsme se, že doprovod s prvňáky do tříd pustíme, ale vždy maximálně dva lidi a pouze s rouškami,“ uvedl Černý. Druhý stupeň se podle něj proti tradici nezúčastní slavnostního shromáždění na dvoře, které se navíc zkrátí. Úplně od slavnostního shromáždění ustoupí 1. září ZŠ Starodubečská v Praze 10. Podle informací na jejím webu pustí rodiče prvňáků do tříd s tím, že by měli mít všichni roušku.

Školy dostaly v minulém týdnu od ministerstva školství manuál, jak by se měly na nový školní rok připravit. Materiál obsahuje především doporučení, rozhodnutí o jejich realizaci je na ředitelích jednotlivých škol. Měli by se například snažit omezit potkávání žáků z různých tříd. Někteří ředitelé kritizovali, že manuál přišel pozdě nebo že je alibistický, protože doporučení v něm nejsou proveditelná.

V Masarykově ZŠ v Klánovicích se učitelé pro snížení rizika šíření koronaviru od září dohodli na přísném dodržování zasedacího pořádku ve třídách. Škola se bude otevírat dříve, aby se děti nehromadily v šatnách. U vstupu pak bude učitel, který bude dohlížet, zda někdo nejeví známky nemoci. Ráno bude ve škole víc družin, aby se v jedné nepotkávali žáci z mnoha tříd, a v jídelně budou moct sedět u stolu nanejvýš čtyři lidi místo dosavadních šesti.

Bez shlukování

ZŠ Mezi školami v Praze 13 upravila konce vyučování tak, aby děti odcházely do jídelny postupně. „Během prvního týdne to vyzkoušíme a pak uvidíme, co nám to udělá a jakým způsobem to budeme muset řešit dál do dalších týdnů,“ řekl ředitel Vodsloň. Kroužky a družiny podle něj budou fungovat normálně. ZŠ Antonína Čermáka v Praze 6 bude podle ředitele Karvánka dbát víc na hygienu, ale její provoz se oproti minulosti zásadně nezmění.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, školy, koronavirus, základní, Praha, COVID-19, rouška, jídelna, Antonín Čermák, Klánovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvůli koronaviru změní svou organizaci 1. září i další provoz některé pražské ZŠ  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.