Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Národohospodářská fakulta VŠE zvolí děkana místo Ševčíka, kandidáti jsou dva

Akademický senát Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické v Praze bude dnes vpodvečer volit nového děkana. Nahradí Miroslava Ševčíka, kterého rektor školy Petr Dvořák loni v prosinci odvolal. O místo se ucházejí emeritní děkan fakulty Zdeněk Chytil a bývalý člen bankovní rady České národní banky Pavel Řežábek. Ševčíkovi vytýkal Dvořák nevhodné vystupování na veřejnosti.

Dopad děkanových veřejných vyjádření byl podle Dvořáka zásadním důvodem pro odvolání, protože poškozovala dobré jméno fakulty. Dvořák dříve řekl, že kdyby Ševčíka neodvolal, mělo by to pro školu mnohem závažnější dopady. Zdůraznil, že rozhodnutí není podmíněno Ševčíkovými politickými názory.

Podle Ševčíka jde o politické rozhodnutí, které poškozuje univerzitu daleko více než jeho hodnocení premiéra. Ševčík označil předsedu vlády Petra Fialu (ODS) za hňupa a eurokomisařku Věru Jourovou za Joudovou. Proti rozhodnutí Dvořáka podal žalobu. Akademický senát fakulty vyčkával s vyhlášením volby nového děkana, dokud soud nerozhodne o návrhu na odložení účinnosti odvolání. Městský soud v Praze žalobě odkladný účinek v únoru nepřiznal, o žalobě bude teprve rozhodovat. Národohospodářskou fakultu nyní vede statutární zástupkyně děkana Adéla Zubíková.

Ševčík žaluje rektora Vysoké školy ekonomické kvůli odvolání z funkce děkana

Odvolaný děkan Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické Miroslav Ševčík podal na rektora školy žalobu, s odvoláním z funkce dlouhodobě nesouhlasí. Rektor Vysoké školy ekonomické Petr Dvořák vydal rozhodnutí o odvolání v polovině...

Chytil fakultu vedl v letech 2018 až 2022. Podle webu fakulty na ní vystudoval obor politická ekonomie, v roce 2003 se stal docentem ekonomie a v roce 2017 profesorem ekonomie. Působí na katedře ekonomie. Na přelomu 80. a 90. let pracoval jako diplomatický pracovník v pozicích tajemníka, rady a chargé d'affaires velvyslanectví a ředitele odboru ministerstva zahraničních věcí. Působil také jako proděkan pro zahraniční vztahy.

Řežábek byl členem bankovní rady Česnké národní banky v letech 2005 až 2017. Je členem katedry hospodářské a sociální politiky, působí i v její vědecké radě. Dříve pracoval ve vedení České konsolidační agentury.

Národohospodářská fakulta se nyní zabývá i odnětím akreditace k řízení ke jmenování profesorem v oboru ekonomie. Minulý týden o tom rozhodla Rada Národního akreditačního úřadu, informoval její předseda Robert Plaga. Rozhodnutí souvisí s nedostatečnou publikační činností fakulty a nízkým zapojením do vědeckých a výzkumných projektů, uvedl. Akademický senát Národohospodářská fakulta VŠE přijal usnesení, ve kterém se fakulta akreditace sama vzdává.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto VŠE

Štítky Ilustrační foto

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Národohospodářská fakulta VŠE zvolí děkana místo Ševčíka, kandidáti jsou dva  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.