Počasí dnes24 °C, zítra26 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Ševčík žaluje rektora Vysoké školy ekonomické kvůli odvolání z funkce děkana

Odvolaný děkan Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické Miroslav Ševčík podal na rektora školy žalobu, s odvoláním z funkce dlouhodobě nesouhlasí. Rektor Vysoké školy ekonomické Petr Dvořák vydal rozhodnutí o odvolání v polovině prosince. Už tehdy Ševčík řekl, že postup považuje za nezákonný a politický motivovaný a že se bude bránit soudní cestou.

Rektor Ševčíkovi vytýká podle něj nevhodné vystupování na veřejnosti. Dopad Ševčíkových veřejných vyjádření je podle něj zásadním důvodem pro odvolání, protože poškozovala dobré jméno fakulty. Dvořák řekl, že kdyby Ševčíka neodvolal, mělo by to pro školu mnohem závažnější dopady. Zdůraznil, že rozhodnutí není podmíněno Ševčíkovými politickými názory. Podle Ševčíka je to ale politické rozhodnutí, které poškozuje univerzitu daleko více než jeho hodnocení premiéra. Ševčík označil premiéra Petra Fialu (ODS) za hňupa a eurokomisařku Věru Jourovou za Joudovou. Podle rektora to není svobodně vyjádřený názor, jak říká Ševčík, ale nepřijatelné znevažování veřejně činné osoby.

Správní žaloba směřuje proti rozhodnutí rektora. Spěchal jsem, jak jen to šlo, protože ta žaloba je poměrně dlouhá. Byla tedy podána dnes (v pátek) datovou schránkou," řekl Ševčík serveru iROZHLAS.cz a Radiožurnálu. Ševčíka podle serveru zastupuje bývalý prorektor Univerzity Karlovy Aleš Gerloch.

Ševčík si rozhodnutí o svém odvolání plánuje vyzvednout v následujících dnech

Rozhodnutí o odvolání si děkan Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické v Praze (VŠE) Miroslav Ševčík zatím nevyzvedl, plánuje to v následujících dvou dnech. Řekl to ČTK. Proti odvolání se bude bránit právní cestou. Odvolání bylo podle...

V žalobě je podle Ševčíka vyjmenována celá řada pochybení včetně diskriminace a šikanózního postupu. „Je to v rozporu s ústavně zaručenou svobodou projevu, se svobodou shromažďovací. V rozhodnutí jsou potlačovány akademické svobody," uvedl. Podle serveru se Ševčík navíc snaží o to, aby soud žalobu projednal v třicetidenní lhůtě.

Rektor vysoké školy Petr Dvořák serveru iROHLAS.cz a Radiožurnálu napsal, že to pro něj není překvapení, protože to bývalý šéf národohospodářské fakulty opakovaně uváděl. „Jelikož neznám obsah té žaloby, tak podrobněji se k tomu vyjádřit nemohu," dodal Dvořák.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Vysoká škola ekonomická

Štítky Vysoká škole ekonomická, děkan, Ševčík, žaloba, odvolání

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ševčík žaluje rektora Vysoké školy ekonomické kvůli odvolání z funkce děkana  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.