Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Vedení Filozofické fakulty chystá bezpečnostní opatření včetně úpravy vrátnice

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti. Nechá například upravit vrátnici, aby z ní měli zaměstnanci větší přehled, plánuje také podzimní nácvik pro všechny studující a zaměstnance na krizové situace. V rozhovoru to řekla děkanka fakulty Eva Lehečková. Dodala, že se také pracuje na podrobné bezpečnostní analýze hlavní budovy na náměstí Jana Palacha, ze které vyplynou další opatření a doporučení.

„Věc, která se chystá, je konkrétní nácvik pro krizové situace všech studujících a zaměstnanců z hlavní budovy. Ten se ale uskuteční až v raném podzimu, protože je potřeba ho dobře připravit, aby byl skutečně účinný," uvedla Lehečková. Dodala, že za sebou mají bezpečnostní proškolení všech zaměstnanců a vedoucích pracovníků na fakultě.

Lehečková řekla, že bude v hlavní budově fakulty do konce března posílena bezpečnost. Škola má podle děkanky na letošní rok vypracovaný podrobný plán konkrétních kroků, který vypracoval expert Univerzity Karlovy Zdeněk Kalvach a bezpečnostní odbor Univerzity Karlovy. Už se stihla zavést opatření, která nevyžadovala výběrová řízení, například kontroly kamer či výcvik odpovědných specializovaných zaměstnanců, aby byli schopni reagovat v případě jakékoliv situace, uvedla děkanka. „Také připravujeme projekt, který by měl změnit podobu vrátnice a zlepšit přehlednost a podobně. Projekt se bude řešit tři roky, takže úprava bude postupná," řekla Lehečková.

Kalvach pak podle Lehečkové připravuje podrobnou analýzu hlavní budovy fakulty, ze které mají vzejít konkrétní opatření a postupy v krizových situacích.

Filozofická fakulta UK se vrací k běžné výuce, dnes začíná letní semestr

Na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy dnes začíná letní semestr. Po prosincové tragédii, při které střelec v sídle fakulty zabil 14 lidí, poté i sebe a dalších 25 lidí zranil, se studenti a zaměstnanci fakulty vrací k akademickému životu v...

Rámy mohou podle děkanky vyvolat falešný pocit bezpečí

V uskutečněných školeních pro studenty fakulta zejména vysvětlovala, z jakých odborných pozic nebo zkušeností vychází ve svých opatřeních. „Proč nevolíme cestu bezpečnostních rámů, proč jsou rámy komplikované, proč chce univerzita zůstat otevřenou akademickou institucí? A může jí zůstat a posílit bezpečnost jinými prostředky?" uvedla Lehečková několik otázek, kterými se školení se studujícími zabývala.

Právě rámy podle Lehečkové mohou vyvolávat falešný pocit bezpečí, fakulta chce naopak vést studenty k porozumění celkovému konceptu bezpečnosti, například vzděláním v první pomoci či nácviky krizových situacích. „To je něco, z čeho si můžeme brát do budoucna ten skutečný pocit bezpečí," dodala.

Studenti a zaměstnanci fakulty podle Lehečkové už většinově nepotřebují bezprostřední krizovou intervenci. „Spíše se potřebují soustředit na obnovu normálního provozu, života a studia, v nějakém ohledu udělat pomyslnou čáru za tou událostí," řekla.

Budovu Filozofické fakulty čekají opravy za miliony. V únoru tam už budou vyučovat

Hlavní budova Filozofické fakulty, kde 21. prosince útočník zastřelil 14 lidí, musí projít opravami za několik milionů korun. Tuto částku si vyžádájí jen samotné opravy nebo výměny dveří. I přes to začnou některá patra využívat pro výuku v letním...

Budova je nyní otevřená kromě čtvrtého patra, které bylo při policejním zásahu proti pachateli nejvíc poškozeno. Podle Lehečkové jdou opravy podle harmonogramu a plánují tam výuku vrátit v zimním semestru.

Nadační fond Univerzity Karlovy, který po střelbě vyhlásil sbírku, pozůstalým rodinám plánuje vyplatit 30 milionů korun, k 18. březnu jim vyplatil 8,15 milionu korun. U dalších se specifikují podmínky a uzavírají smlouvy. Zraněným rozdělil fond 1,5 milionu korun, čtyři miliony vyčlenil na psychosociální podporu. V lednu fond rozdělil pozůstalým rodinám sedm milionů korun na poslední rozloučení.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Eva Hradilová

Štítky Filozofická fakulta, bezpečnost, úpravy, střelba, změny, vrátnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vedení Filozofické fakulty chystá bezpečnostní opatření včetně úpravy vrátnice  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.