Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Filozofická fakulta UK se vrací k běžné výuce, dnes začíná letní semestr

Na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy dnes začíná letní semestr. Po prosincové tragédii, při které střelec v sídle fakulty zabil 14 lidí, poté i sebe a dalších 25 lidí zranil, se studenti a zaměstnanci fakulty vrací k akademickému životu v hlavní budově fakulty. Budova na náměstí Jana Palacha se bude využívat s výjimkou čtvrtého patra, které zůstává uzavřené. Část výuky bude v náhradních prostorách fakulty nebo univerzity.

Fakulta připravila pro studenty a zaměstnance instrukce, které by jim měly pomoci s návratem do budovy, kde se tragédie stala. Na webu najdou informace o psychosociální podpoře, organizaci studia, otevřenosti knihoven či bezpečnosti. Budova se studentům a zaměstnancům otevře s výjimkou čtvrtého patra, to zřejmě zůstane zavřené minimálně do začátku příštího akademického roku.

Fakulta také požádala, aby lidé do budovy nechodili s předměty, které lze považovat za životu nebezpečné zbraně. „V současné napjaté situaci může i domněnka, že jste ozbrojení, vést k nežádoucím reakcím. Pokud se necítíte bezpečně, prosím, kontaktujte nás, rádi situaci probereme a najdeme bezpečné řešení," uvedla.

Zájemci na webu najdou i návod, jak se připravit na první vstup do budovy, pokud mají ze své reakce obavy. Zástupci fakulty také připomněli, že každý může reagovat jinak. „Návrat na fakultu vám nemusí dělat větší potíže a nemusí být doprovázen žádnými většími emočními projevy. To je normální a zdravá reakce. Je však taky možné, že s sebou přinese i různé negativní emoce," uvedli.

V budově by měli být krizoví interventi, vyučující také dostali pedagogicko-psychologickou instruktáž. Učitele připravovala mimo jiné na to, jak reagovat, když se někdo nebude cítit dobře nebo začne brečet. Zaměstnanci také dostali informace o tom, jak se zachovat v krizových situacích. Zda si na začátku výuky studenti a učitelé nějakým způsobem připomenou tragickou událost, nechává podle proděkanky fakulta na vyučujících. Mohou například před výukou držet minutu ticha.

Budova byla uzavřená od 21. prosince loňského roku, kdy se tragédie stala. V lednu se konaly akce Měsíce pro fakultu, které měly pomoci lidem vyrovnat se s tragickou událostí a vrátit na náměstí Jana Palacha akademický život.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Eva Hradilová

Štítky Univerzita Karlova, filozofická fakulta, smrt, střelba, výuka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Filozofická fakulta UK se vrací k běžné výuce, dnes začíná letní semestr  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.