Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Univerzita Karlova má Kobzovu omluvu za nedostatečnou, podá na něj trestní oznámení

Omluvu poslance Jiřího Kobzy (SPD) za jeho výroky související s prosincovou střelbou na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) považuje vedení univerzity za nedostatečnou a podá na něj trestní oznámení. Poslanec se svým vyjádřením, za které se omluvil v úterý, mohl dopustit podle školy šíření poplašné zprávy a podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod.

„Omluva, kterou poslanec Kobza zveřejnil, považuje UK za nedostačující a nechápe ji tak, že by pan Kobza vzal svá slova ze dne 28. prosince 2023 zpět. Jeho omluva byla učiněna až po téměř 14 dnech (9. ledna 2024) a až ve chvíli, kdy se ve veřejném prostoru začalo hovořit o možných trestněprávních důsledcích jeho jednání," uvedlo vedení univerzity v prohlášení. I proto se vedení školy rozhodlo, že trestní oznámení podá.

Kobza se za své výroky v souvislosti se střelbou na FF UK omluvil v úterý na svém facebookovém profilu. Napsal, že svůj příspěvek psal ve chvíli, kdy měl velkou zlost nad zmařenými životy, a nechtěl se dotknout rodin obětí a dalších účastníků tragédie nebo narušit pietu. Od výroků se dříve distancovala SPD, podle České konference rektorů překročily hranice slušnosti i lidskosti.

Úřad vnitřní kontroly Policejního prezidia dnes informoval, že během pátrání po střelci z Filozofické fakulty i při zásahu proti němu, policisté postupovali správně. Na tiskové konferenci to oznámil ředitel úřadu Michal Tikovský. Do budoucna ale...

Kobza se v později smazaném příspěvku tázal, co se vlastně na fakultě učí. „Jaký indoktrinační program nenávisti tam běží? Jakou roli v tom hrají neziskovky?" napsal poslanec. Vyjadřoval se také o pachateli střelby, při které před Vánocemi v budově FF UK zemřelo vedle něj dalších 14 lidí. Kobza ho označil za „špičkový produkt inkluzivního progresivistického školství."

O podání trestního oznámení informovala v pondělí večer Česká televize. „Univerzity Karlovy a nás všech se dotklo vyjádření poslance Kobzy. Budeme na ně reagovat trestním oznámením," uvedla rektorka Milena Králíčková.

Kobza dříve uváděl, že chtěl příspěvkem vyvolat věcnou diskusi a stáhl ho kvůli vlně kyberšikany a výhrůžek, které čelil. Konference rektorů označila jeho příspěvek za „naprosto šokující, překračující hranice slušnosti, morálky, dobrých mravů, ale i hranice lidskosti".

Mluvčí SPD Barbora Šťastná v úterý sdělila, že předsednictvo SPD se už ke Kobzovým výrokům vyjádřilo a důrazně se od nich distancovalo.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Eva Hradilová

Štítky školy, kriminalita, SPD, střelba, trestní oznámení, Univerzita Karlova

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Univerzita Karlova má Kobzovu omluvu za nedostatečnou, podá na něj trestní oznámení  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.