Počasí dnes20 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Akademický senát VŠE umožnil rektorovi odvolání děkana Ševčíka

, aktualizováno 26. června 2023, 20:10

Akademický senát Vysoké škole ekonomické v Praze dnes hlasováním umožnil rektorovi univerzity Petru Dvořákovi odvolat Miroslava Ševčíka z funkce děkana Národohospodářské fakulty VŠE. Rektor chce Ševčíka odvolat proto, že podle něj poškozuje dobré jméno školy. Podobně se dnes vyjádřili i někteří členové senátu. Pětašedesátiletý Ševčík a jeho podporovatelé z fakulty se proti tomu ohradili.

Návrh v tajném hlasování na mimořádném jednání univerzitního akademického senátu podpořilo 20 z 26 přítomných senátorů. Šest senátorů se vyjádřilo proti.

Podle vysokoškolského zákona může rektor odvolat děkana z vlastního podnětu po předchozím vyjádření akademického senátu fakulty a se souhlasem celouniverzitního akademického senátu v případě, kdy děkan závažným způsobem neplní své povinnosti nebo závažným způsobem poškozuje zájem vysoké školy nebo fakulty. Akademický senát Národohospodářské fakulty VŠE minulou středu jednání o návrhu k odvolání Ševčíka přerušil. 

Dvořák dnes na zasedání univerzitního akademického senátu zopakoval, že odvolání Ševčíka nenavrhl pouze jako reakci demonstraci 11. března. Důvodem podle něj je děkanovo dlouhodobé veřejné vystupování. Podle rektora Ševčík poškozuje dobré jméno národohospodářské fakulty i VŠE a fakulta se izoluje od dalších pracovišť. Rektor zároveň odmítl, že by snaha o odvolání Ševčíka byla omezením svobody na univerzitě nebo práva na názor.

Poškození dobrého jména univerzity vystupováním děkana Ševčíka vnímá i senátor Petr Mazouch, který zastupuje Fakultu informatiky a statistiky VŠE. Upozornil, že se mimo jiné snižuje počet studentů NF VŠE a že má rektor ve své snaze o odvolání Ševčíka "silnou oporu akademické obce". Podle něj dříve vyjádřily nesouhlas s jednáním děkana Ševčíka všechny fakulty s výjimkou jedné.

Ševčík to, že by poškozoval dobré jméno VŠE nebo fakulty, kterou vede, odmítl. Snižující se počty studentů fakulty vysvětlil náročností studijních oborů a zdůraznil, že fakulta spolupracuje s jinými fakultami, s veřejným sektorem a základními a středními školy. Informoval, že na podporu jeho setrvání ve funkci děkana vznikly petice a mnozí mu podle něj vyjadřují podporu.

Děkan také opětovně uvedl, že u protestu 11. března před Národním muzeem v Praze, kde se po skončení protivládní demonstrace část lidí snažila z budovy odstranit ukrajinskou vlajku, pomáhal zraněnému. Jeho slova dnes na jednání akademiků potvrdil Karel Kočí, kterému údajně Ševčík u muzea pomáhal. Na Ševčíkovu pomoc zraněnému poukazoval také místopředseda univerzitního akademického senátu a zástupce Národohospodářské fakulty VŠE Jan Vondráček. Před hlasováním řekl, že podle něj jsou důvody pro odvolání Ševčíka nedostatečné.

Kvůli Ševčíkově chování vyzval rektor dříve děkana k rezignaci, Ševčík ale odstoupit odmítl. Na podnět Dvořáka proto o setrvání Ševčíka v roli děkana v dubnu jednal Akademický senát NF VŠE. Fakultní akademický senát Ševčíka neodvolal, a tak se rektor rozhodl využít své pravomoci Ševčíkovo odvolání iniciovat sám.

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto VŠE

Štítky VŠE, hlasování, odvolání, děkan, demonstrace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

Sledujeme útok mafie na Čechy. Poslání zakuklenců na lidi je jen pokračování těch co se tady provraždili a prokradli k moci po roce 48, rycheckých, pavkovců a dalších viz Karel Kryl Demokracie, Za prachy, Věštec Ivan Řekni kde ty prachy jsou, Kabáti Colorado, Mám jednu ruku dlouhou, Amnestie, Nájem zvedej, Sexuální násilí, Sami, Iluze o lůze, LupoAnettaTahači, ABJ, virtuálky a viz níže. Obsazení muzea, likvidace České pošty a otevření ukrajinské pošty před kterou stojí 18asizaměstnanců, možná dostanou i ostatní nabídku. Ředitel České pošty plat 468 tisíc. Pokračuje vysávání lidí překupníky energií, vody, stravenek, banky, třetinové mzdy, inflace, ceny potravin, daně, mafie vyvádí stovky miliard našich korun. Má fijala na Ukrajině bratrance v bance který zmizel z Brna kvůli vyšetřování jejich kauz ?!

Úterý, 27. června 2023, 20:20Odpovědět

Karel Popper

Vážení, pro mě víc než dost doslova nehorázný postoj všech, ne jen p.Dvořáka, proti děkanu Ševčíkovi!! V čem je problém každého slušného a hlavně rozumného českého občana, že nesouhlasí s vyvěšenou Ukrajinskou vlajkou na čelní straně Národního muzea?!?!?! Navic coby doslova národní symbol!! Je doslova k nepochopení, co vůbec tento symbol státnosti Ukrajiny má významově vyjádřit na takové budově NM? Kdo je zde papežštější než papež??? Vždyť i ten papež plně odsuzuje situaci na Ukrajině, aniž by kdekoli vyvěsil vlajku Ukrajiny... A že měl děkan Ševčík na sobě ušitou naší vlajku jen dokazoval světu svojí příslušnost této republice, jinak vlastenectví, které bylo naopak postrádáno těmi, kteří vůbec toto vlastenectví zatratili tím, že vyvěsili zmiňovanou Ukrajinskou vlajku!!! K tomu jednu připomínku. KARMA nezná faleš!!! KARMA nekompromisně dostihne všechny ty, kteří se zpronevěřují vůči celonárodnímu cítění postojem k člověku nejen na vysoké úrovni,které nedosahují ani ti jeho novodobí Koniášové... A že tím prvním bude jistý "Dvořák", věřím že do roka a do dne padne spravedlivý trest dle světských zákonů... I zde platí, že kdo jinému jámu kopá, sám do ní padá... A že včera bylo pozdě, napraví již zmíněná KARMA!!!A za to jí tleskám...

Úterý, 27. června 2023, 15:08Odpovědět

Libor Burian

Šest proti. S děkanem Ševčíkem sedm statečných..! Jako po roce 68 se znovu kousek od místa kde se kvůli tomu upálil Jan Palach, Jan Zajíc (a další viz vikina) vrhají zakuklenci na Čechy pod cizí východní vlajkou. Dnes návrat devadesátých let minulého století viz seriál Devadesátky včetně dokumentu, Příběh Kmotra-agentStB Mrázek z Kolínska jako Rakušan, Šmejdi, Gangster ka, Sametoví vrazi, Ivánku kamaráde můžeš mluvit, Někdo to rád horké, Kmotr, Sicilský klan, Obchodník se smrtí, Soukromá válka pana Wilsona, Vicepresident, My Lai, Četa, Forest Gump o Vietnamu, Lidi co znám, Vítejte vŘecku pane inspektore, Už je zase tady'o nesmrtelnosti'té lichvamafie která vede svět od krizí ke krizím a od válek k válkám válečnickými trpaslíky, kudlankami, trubci, komedianty, žvanily, lháři, podvodníky, falešnými studenty falešných práv a škol prodavačů titulů kteří sedí všude kolem nás, vyplácejí si násobky imaginární průměrné'mzdy opravdu pracujících lidí a smějí se nám. Citát mužíka s pseudonymem rotschild 1763:Ti kteří chápou systém budou tak zainteresováni na vlastním zisku nebo závislí na prospěchu který systém přináší že z jejich řad nikdy opozice nevzejde. Masa lidí neschopná to mentálně pochopit bude však své břímě nést bez reptání. Možná že ani nebude tušit že celý systém je nepřátelský jejich vlastním zájmům... až budeme kontrolovat vaše peníze tak si volte koho chcete...-euro, kryplomēny, digitální peníze, konec hotovosti, bodování jako v Číně, autíčka na baterky, vše směřuje k tomuto cíli.Zelenismus, migrantismus, globalismus, dotace, euhujerismus, kovidismus, duhysmus, rušení pošt a otevření ukrajinské pošty... Karel Kryl Demokracie, Za prachy, Věštec Ivan Řekni kde ty prachy jsou, Kabáti Colorado, Mám jednu ruku dlouhou, Amnestie, Nájem zvedej, Pánubohu do oken, Nightwork Píseň pro Pražáky, Sexuální násilí, Sami, Iluze o lůze, LupoAnettaTahači, abjvirtuálky, Pánové nahoře, Zdálky zblízka, Maškarní ples, Markéta, Mávátka, Krajina po bitvě, Sprcha, Dežo, Revoluční, Vtom roce pitomém, dnes speciálně píseň Dál se háže kamením: Kříže se nemění, jen příjmení a jména.Potom se omluvime, pomníky postavíme a ozdobíme..." Sedm statečných s děkanem Ševčíkem.

Úterý, 27. června 2023, 14:15Odpovědět

Petr Skála

Doufám, že se to konečně povede

Pondělí, 26. června 2023, 12:42Odpovědět

Akademický senát VŠE umožnil rektorovi odvolání děkana Ševčíka  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.