Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Vršovický podchod už třikrát zatopil déšť. Správa železnic provede úpravy

Třikrát během jednadvaceti dní museli hasiči odčerpávat vodu z podchodu pod vršovickým nádražím. Během vydatných bouřek tam bylo vody po kotníky a jednou byl dokonce omezen přístup k vlakům. Správa železnic teď chystá technická opatření, aby se situace neopakovala.

„Je třeba zohlednit, že se opět jednalo o extrémní úhrn srážek"

Poprvé hasiči k podchodu, který spojuje Vršovice s Nuslemi a současně slouží jako cesta k nástupištím, vyjížděli 20. srpna. O situaci informovali na Twitteru hasiči hlavního města, vodu pak odčerpávali hasiči Správy železnic.

O šest dní později nastaly problémy s vodou znovu. „Ve stanici Praha-Vršovice je po bouřce zaplavený podchod. Z těchto důvodů je omezený přístup cestujícím na nástupiště,“ uvedl o půl šesté večer Twitter Českých drah. Provoz byl obnoven asi o čtyřicet minut později.

Zatím naposledy zasahovali hasiči v podchodu minulý pátek 9. září a to krátce před třetí odpoledne.

Podle Správy železnic ale byla na vině příroda. „Je třeba zohlednit, že se opět jednalo o extrémní úhrn srážek (páteční úhrn srážek 33 litrů/m2/40 minut), na který není dimenzováno jakékoliv technické řešení nejen podchodu, ale i ostatní technické infrastruktury,“ uvedla pro redakci Pražské Drbny mluvčí Správy železnic Nela Eberl Friebová.

Upraví retenční nádrž a její napojení do kanalizace

Extrémní srážky potvrdil i Český hydrometeorologický ústav. „Letošní významné průtoky v Nuslích byly vždy odezvou na přívalové srážky, které spadly do zastavěného území, zejména na Praze 2, 4 a 10. Obecně se ve městech vyskytnou problémy s přívalovými srážkami, pokud spadne za 1 hodinu, či dokonce ještě kratší dobu, více jak 20 mm srážek. Pokud pak tato srážka spadne na větší ploše města, případně pokud někde spadne až kolem 40 mm tak pak dojde k vážnějším problémům jako je například zaplavování podchodů, průjezdů a někdy i sklepů,“ napsal ústav na svém Facebooku.

Průtoky meteorologové v Nuslích měří na říčce Botič. Tam byl během léta celkem třikrát překročen druhý stupeň povodňové aktivity. Poprvé 24. června, poté 19. srpna a naposledy právě minulý pátek 9. září. Za třicet let měření to ještě nikdy nezaznamenali.

Správa železnic se teď rozhodla přistoupit ke dvěma technickým opatřením, které by měli podobným situacím v budoucnu zabránit. „Jedná se o úpravu retenční nádrže a jejího napojení do kanalizace a úpravu okolního terénu. Popsané kroky realizujeme v nejbližší době,“ sdělila Eberl Friebová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Hasičský záchranný sbor hl. m. Prahy, Renáta Novotná

Štítky Nádraží Vršovice, podchod, hasiči, Správa železnic, déšť, zaplavení, Správa železniční dopravní cesty, Nusle, Vršovice, Twitter, České dráhy, Praha, Český hydrometeorologický ústav, Facebook

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vršovický podchod už třikrát zatopil déšť. Správa železnic provede úpravy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.