Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

VIDEO: Stovky lidí stojí frontu na poslední rozloučení s Hanou Zagorovou

Do Divadla Kalich, kde se od jedenácté hodiny dopolední do pěti hodin odpoledne koná veřejné rozloučení s Hanou Zagorovou, dorazily stovky lidí. Dlouhá fronta příznivců zpěvačky, která zemřela v pátek 26. srpna, se v pražské Jungmannově ulici vytvořila již hodinu před začátkem pietního aktu. První stál v řadě s růží v ruce Václav Lipták, který byl na místě už v sedm hodin ráno. „Přijel jsem ze Strakonic, chtěl jsem se rozloučit, protože mám Hanku moc rád," řekl.

S Hanou Zagorovou se přišly rozloučit stovky lidí

S populární zpěvačkou se přišli rozloučit lidé všech generací, mnozí z nich s květinami. Skupinka žen si při čekání ve frontě krátila chvíli poslechem písní Zagorové z mobilních telefonů, ke kterým se přidaly svým zpěvem.

V zaplněných prostorách divadla, kde se nacházelo mnoho věnců a květin, organizátoři dávali pokyny přítomným, aby plynule procházeli kolem rakve umístěné na jevišti, kterému vévodila velká fotografie Zagorové. Po skončení rozloučení z divadla květinové dary převezou na improvizované pietní místo v blízkosti vstupu vyšehradského hřbitova, kde budou umístěny do 3. září do večerních hodin. I sem bude možné se symbolicky přijít rozloučit s oblíbenou zpěvačkou a případně i zapálit svíčku, informovali pořadatelé.

Právě v Divadle Kalich zpěvačka před lety kývla na nabídku, aby hrála v muzikálu Jack Rozparovač. Byla to její první divadelní muzikálová role. Již se nedožila muzikálu Biograf lásky, který bude mít premiéru 16. září a je složený z jejích hitů.

Zemřela Hana Zagorová. Bylo jí 75 let

Pátek, 26. srpna 2022, 13:16Společnost

V pátek 26. srpna zemřela zpěvačka Hana Zagorová. Narodila se 6. září 1946 v ostravských Petřkovicích a publikum ji znalo jako jednu z nejpopulárnějších českých zpěvaček. Během kariéry získala devět ocenění Zlatý slavík v letech 1977 až 1985.

Za svoji kariéru nazpívala Zagorová téměř 900 písní

Zpěvačku dlouhodobě provázely zdravotní problémy. Její stav se začal zhoršovat poté, co v září 2020 dostala koronavirus s velmi těžkým průběhem. Kvůli únavě a oslabení organismu od srpna minulého roku zrušila své pracovní závazky.

Za svoji kariéru nazpívala Zagorová téměř 900 písní, působila v několika souborech a v divadlech Apollo a Semafor. Už od druhé poloviny 60. let patřila k nejvýraznějším postavám tuzemské popové scény. Uplatnila se nejen svým charakteristickým hlasem, ale také jako textařka, herečka a moderátorka. Zatím poslední studiové sólové album Já nemám strach vydala v roce 2018. O dva roky později natočila Zagorová se svým manželem, operním pěvcem Štefanem Margitou, desku Konečně společně.

„Osobně si vážím inspirativních let, které jsme na Supraphonu společně prožili. Hana Zagorová patřila mezi umělce, kteří se neustále vyvíjí. Vždy věrná impulsům kreativity, neváhala propojit svůj talent s mladými autory a interprety. I proto září její hvězda dál," uvedla ředitelka vydavatelství Supraphon Iva Milerová.

Umělečtí kolegové, přátelé a další pozvaní hosté se s Hanou Zagorovou rozloučili v úterý v kostele sv. Tomáše v Praze na Malé Straně. Zádušní mše se na přání zesnulé konala jen pro uzavřený okruh lidí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ČTK/Vondrouš Roman,

Štítky hudba, divadlo, pieta, úmrtí, Zagorová, Divadlo Kalich, Praha, Hana Zagorová, Strakonice, Supraphon, pohřeb, Jack Rozparovač, Štefan Margita, Iva Milerová, Divadlo Semafor, Program Apollo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Stovky lidí stojí frontu na poslední rozloučení s Hanou Zagorovou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.