Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Sedmička vypisuje soutěž na podobu dostupného bydlení

Praha 7 vypsala architektonickou soutěž na bytový dům nedaleko Holešovického nádraží. Měl by přinést 35 nových bytových jednotek zejména pro seniory, mladé rodiny nebo lidi se zdravotním omezením. Hotovo by mohlo být do čtyř let.

Byty budou určeny pro seniory či lidi se zdravotním omezením

Do čtyř let by mohl v blízkosti Holešovického nádraží stát nový bytový dům.  Prostor na rohu ulic Železničářů a Za Papírnou by město chtělo zaplnit stavbou, která poskytně až 3 500 metrů čtverečních podlažních ploch. Při současném zdražování je potřeba pro Pražany zajistit více dostupného bydlení, míní vedení Prahy 7. „Projekt reaguje na potřebu rozšířit kapacity dostupného městského bydlení. Převažovat by zde měly menší byty ideálně v modulovém řešení. Byty budou určeny pro seniory či lidi se zdravotním omezením, ale také zde budou startovací byty pro mladé rodiny a samoživitele či služební byty pro klíčové profese, jako jsou učitelé, zdravotní sestry, policisté či hasiči,“ uvedl v tiskové zprávě místostarosta Pavel Zelenka (PRAHA SOBĚ).

Město vypsalo architektonickou soutěž

Městský plán čelí velkému množství kritiky, nejen od občanů k němu přišly stovky připomínek. Například městská část Praha 6 plán odmítla úplně. „V předchozím jednání jsme vůči Metropolitnímu plánu vznesli celkem 204 zásadních připomínek. Dvě třetiny z nich zpracovatel nepřijal, přitom šlo o připomínky závažného charakteru,“ uvedl pro idnes starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09).

Odhad ceny je momentálně 125 milionů korun bez DPH. Město nyní vypisalo architektonickou soutěž, termín odevzdání je začátek září. Dům by měl také zapadnout do zpracované územní studie a projednávané změny územního plánu.  „Naším cílem je ekonomicky i ekologicky šetrná budova, která bude jedním z prvních stavebních kamenů nově vznikající čtvrti,“ řekla místostarostka Prahy 7 Lenka Burgerová (PRAHA SOBĚ).

Nový městský dům by měl nabídnout 35 bytových jednotek

Starosta Prahy 7 tvrdí, že se jedná o součást dlouhodobého plánu na zajištění dostupného bydlení. „Opravujeme zchátralé byty, které dříve dlouho ležely ladem, a snažíme se počty obecních bytů dále rozšiřovat například půdními vestavbami. Loni jsme kompletně zrekonstruovali vybydlený bytový dům s 15 byty v Dobrovského ulici a nyní vyhlašujeme architektonickou soutěž na nový městský dům s 35 dostupnými byty a občanskou vybaveností,“ uvedl starosta Prahy 7 Jan Čižinský (PRAHA SOBĚ).

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky Praha, bydlení, architektonická soutěž, bytový dům, Jan Čižinský, Ondřej Kolář, TOP 09, Praha sobě

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sedmička vypisuje soutěž na podobu dostupného bydlení  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.