Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

VIDEO: V pražské zoo se narodilo mládě hrabáče. Jeho pohlaví zjistí ze srsti

Zoo v Troji přivítala další přírůstek, samici hrabáče kapského Kvídě se narodilo mládě. Pohlaví potomka ošetřovatelé zatím neznají, určí ho až po rozboru DNA z odebrané srsti.

„Malého hrabáče jsme na svět přivítali v neděli v 9.12, porod proběhl rychle, mládě se od matky poprvé napilo v poledne a nyní se snaží pít v rozmezí jedné až dvou hodin. Jeho pohlaví zatím neznáme, odhalí jej teprve rozbory DNA z odebrané srsti,“ uvedl v tiskové zprávě ředitel zoo Miroslav Bobek.

Podle zoo je chov hrabáčů náročný, první čtyři dny života jsou zásadní. Chovatelé proto mládě nepřetržitě sledují a dohlíží na to, aby pravidelně pilo a matka ho nezalehla. Jejich expozice je kvůli klidu částečně zakryta, samce Draca mohou návštěvníci vidět v  pavilonu Africký dům v horní části areálu.

„Samice Kvída o svého aktuálního potomka pečuje na svůj druh nadstandardně – častěji si lehá, aby se mohlo napít, olizuje jej a stimuluje jej tak k vyměšování,“ popsala kurátorka kopytníků Barbora Dobiášová.

Sedmnáctiletá Kvída už odchovala tři mláďata, otcem všech je třináctiletý Draco. Před sedmi lety se jim narodil Kito, který teď žije v Dánsku. O rok později měli Nyotu, která se zabydlela v Olomouci. A do britské zoo umístili samičku Sawu narozenou v roce 2018.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zoo Praha, Barbora Dobiášová, Miroslav Bobek

Štítky zoo, Troja, mládě, hrabáč kapský, ZOO Praha, Miroslav Bobek, Draco

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: V pražské zoo se narodilo mládě hrabáče. Jeho pohlaví zjistí ze srsti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.