Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

VIZUALIZACE: Nechvalně známá Olšanská se má změnit k nepoznání. Přibudou stromy i rybník

Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy zveřejnil studii, jak by v budoucnu mohla vypadat ulice Olšanská na Žižkově. Místní ji mohou v dotazníku připomínkovat až do 17. července.

„Dnešní Olšanská ulice slouží především jako dopravní tepna pro auta a tramvaje. Kdo jí znáte, víte, že to není přátelské místo k procházce,“ uvedl na Facebooku Petr Hlaváček, radní pro oblast územního rozvoje.

Projekt vypracovali architekti ze studia Unit, řeší architekturu, dopravu i zeleň. „Velkoryse založená třída, která měla původně navazovat na poměrně drasticky plánovanou kapacitní komunikaci, zůstala poněkud opuštěná a obyvatelům nepříliš přívětivá,“ popsal současný stav ulice Institut na Facebooku.

Ze studie vyplývá, že by podél hřbitova měl vzniknout nový lineární park, na křížení s Jana Želivského pak důležité centrum, vylepší podmínky pro pohyb peších i cyklistů, vysazeno bude více stromů a vybudován systém pro lepší hospodaření s dešťovou vodou. Olšanské náměstí se rozšíří, před Olšanskými hřbitovy a nákladovým nádražím vybudují náměstí, u nároží Olšanského náměstí obnoví rybník.

Na bývalých hřištích základní školy Chelčického plánují polyfunkční blok se sportovištěm, pro cyklisty vnikne obousměrná stezka, automobilová doprava bude mít v některých částech rychlost upravenou na 30 kilometrů v hodině.

Obyvatelé Prahy 3 se mohou k návrhu vyjádřit v dotazníku na webu Institutu, čas mají do 17. července. Na stránkách také najdou celou studii. 

Cenu ani přesný začátek stavebních úprav Institut neuvádí, hotovo by nejdřív mohlo být za osm let.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy, Unit architekti

Štítky Olšanská ulice, rekonstrukce, studie, IPR, Žižkov, Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy, Facebook, Petr Hlaváček, Jan Želivský, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIZUALIZACE: Nechvalně známá Olšanská se má změnit k nepoznání. Přibudou stromy i rybník  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.