Počasí dnes8 °C, zítra8 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

VIDEO: Prahou prošel průvod proti zákazu potratů. Demonstrovalo se i před americkou ambasádou

Z náměstí Jana Palacha k americké ambasádě šly dnes odpoledne stovky lidí protestovat proti zákazu potratů ve Spojených státech. Za dohledu policie nesli demonstranti vlastnoručně vyrobené cedule s hesly a skandovali.

Lidé se sešli o půl šesté odpoledne u Rudolfina, kam setkání přesunuli z původního Malostranského náměstí. Na akci se totiž přihlásilo 1500 lidí a tolik by se tam podle pořadatelů nevešlo. K problému promluvily zástupkyně organizací Amnesty International, Konsent a Česká ženská lobby. Podle vlastních slov se obávají, že by podobný zákon o zákazu potratů, který nedávno schválil Nejvyšší soud ve Spojených státech, mohl projít i v Česku.

„To, co se děje v Spojených státech, bude mít vliv na Česko. Ultrakonzervativní skupiny, které nám chtějí vzít práva, zahraniční úspěchy povzbudí," řekla Johana Nejedlová, zakladatelka organizace Konsent, která se zabývá prevencí sexuálního násilí.

Pak už se za doprovodu policie demonstranti rozešli k ambasádě. Přes Mánesův most, ulicí U Lužického semináře, Mosteckou putovali až do ulice Tržiště, kde sídlí velvyslanectví Spojených států. Policisté museli průběžně zastavovat dopravu, jinak se ale protest obešel bez komplikací.

Před budovou ambasády měli policisté připraveny zátarasy a koordinovali projíždějící auta. Protestující znovu skandovali hesla proti zákazu potratů jako „ženská práva, lidská práva",„ moje tělo, moje práva" nebo „patriarchát do koše" a po asi deseti minutách, hodinu po začátku akce, se začali rozcházet.

Ohodnoť článek

Foto

Štítky demonstrace, USA, potraty, protest, pochod, policie, interrupce, Praha, Jan Palach, právo, Česko, Amnesty International, Česká ženská lobby, Nejvyšší soud České republiky, Rudolfinum

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Prahou prošel průvod proti zákazu potratů. Demonstrovalo se i před americkou ambasádou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.