Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Začátkem roku v Praze umrzl bezdomovec. Buďte k lidem bez domova všímaví, vyzývá magistrát

V zimních měsících není výjimkou, že vlivem nízkých teplot zemřou lidé, kteří i v noci zůstávají na ulici. K jednomu takovému případu došlo v Praze začátkem roku. Těmto tragédiím je však možné předcházet. Praha má pro lidi bez domova i letos připravené noclehárny a každou noc fungují pohotovosti terénní týmy, které možnost přenocování nabízí.

Buďte všímaví k lidem bez domova

„Magistrát hlavního města Prahy vyzývá veřejnost, aby byla k lidem bez domova všímavá a šířila povědomí o možnosti přenocovat v teple. Pomoc je možné lidem bez domova přivolat na lince 156," uvedl mluvčí Prahy Vít Hofman.

„V mrazech jde lidem na ulici o život. Jsou pro ně připravené noclehárny, kde mohou přenocovat a najíst se, ale je důležité, aby o pomoci věděli. Ulice, parky i zákoutí pravidelně obchází terénní sociální týmy, chci ale poprosit o všímavost také veřejnost. Pokud večer nebo v noci potkáte člověka v nouzi, pomoc mu můžete přivolat na lince 156. Strážníci přijedou, nabídnou noc v teple a mohou i zprostředkovat odvoz terénním týmem,“ uvedla radní hlavního města Prahy pro sociální politiku Milena Johnová.

Pět způsobů pomoci

Milena Johnová a tým odborníků se zaměřili na snižování bariér, které lidi bez domova od vyhledávání noclehu odrazovaly. Na noclehárnách jsou tak nově ve vybraných prostorách k dispozici například pelechy a venku zimní kotce pro psy, se kterými jejich majitelé dříve raději zůstávali na ulici. „Pomoc letos snadněji získají také lidé se zdravotními komplikacemi, pro které je nově zajištěna možnost ubytování v azylovém domě s ošetřovatelskou péčí nebo na specializované ubytovně," vysvětlil Hofman.

„Pomoci mohou lidé pěti způsoby. Nejdůležitější je umět přivolat pomoc strážníků, ale možné je také darovat například oblečení nebo trvanlivé potraviny, přispět finančně, zapojit se dobrovolnicky, nebo si jen zjistit o situaci lidí na ulici víc informací. Děkuji všem, kteří pomáhají – veřejnosti i pracovníkům sociálních služeb, kteří pracují v zimě se speciálním nasazením,“ poděkovala radní Milena Johnová.

Ohodnoť článek

Foto Jan Luxík

Štítky bezdomovec, Praha, Milena Johnová, Vít Hofman, Pražský magistrát

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Začátkem roku v Praze umrzl bezdomovec. Buďte k lidem bez domova všímaví, vyzývá magistrát  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.