Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Uprchlíků ve Vysočanech ubývá. Centrum reaguje změnou provozní doby

Počet uprchlíků navštěvujících Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině se postupně snižuje, od začátku krize klesl zhruba na desetinu. Centrum se proto rozhodlo zkrátit provozní dobu ve všední dny. O víkendech se provoz měnit nebude.

Počet uprchlíků v KACPU klesá

„Kapacity pro zajištění registrace v KACPU ve Vysočanech u lidí, kteří byli nuceni opustit svoje domovy na Ukrajině kvůli ruské agresi, jsou aktuálně dostačující a provoz je v posledních týdnech klidný,“ uvedl ve zprávě pro novináře mluvčí magistrátu Vít Hofman.

V prvních dnech fungování centra, které sídlilo původně v Kongresovém centru Praha, jeho pracovníci odbavili až 3 700 lidí za den. Fungovali původně v nonstop provozu. Počty příchozích ale začaly postupně klesat. Na začátku května jich bylo asi 500 za den, tento týden číslo kleslo na 346 osob.

Desítka přijala do svých škol skoro osm set dětí z Ukrajiny. Jsme na hranici možností, říká starostka

Městská část Praha 10 integrovala do svých základních a mateřských škol 762 dětí, které uprchly před válkou na Ukrajině. Je to méně než polovina z těch ukrajinský školáků, kteří jsou na jejím území registrováni. Na víc už ale kapacity ani...

O víkendu provoz zůstane stejný

„V návaznosti na zklidňující se situaci a nadále klesající počty příchozích bylo rozhodnuto o zkrácení provozní doby centra ve všední dny o jednu hodinu. Nově tak služba pro uprchlíky funguje od pondělí do pátku od 8:00 do 18:00 hodin a o víkendu je nadále otevřeno mezi 8:00 a 15:00 hodin,“ upřesnil ve zprávě Hofman.

V Praze vyroste další stanové městečko pro ukrajinské uprchlíky

V pražských Malešicích vznikne od 31. května další stanové městečko pro uprchlíky z Ukrajiny. Shodli se na tom ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) s pražským primátorem Zdeňkem Hřibem (Piráti). Na tiskové konferenci to řekl Rakušan. Městečko v...

V Krajském asistenčním centru pomoci Ukrajině ve Vysočanech se uprchlíkům věnují pracovníci cizinecké policie, Odboru azylové a migrační politiky Ministerstva vnitra, Všeobecné zdravotní pojišťovny, Českého červeného kříže, úřadu práce a dalších institucí. Centrum provozuje Praha ve spolupráci se Středočeským krajem. Za dobu svého fungování odbavilo přes 90 tisíc uprchlíků, z toho 8 791 jich získalo díky místním úředníkům ubytování.

Podle magistrátu je situace stabilní také ve Stanovém centu Troja, kde bylo ke čtvrtečnímu večeru ubytováno 104 osob z celkové kapacity 150 lůžek.

V Praze začala fungovat agentura, která pomůže uprchlíkům dostat se do Velké Británie

V prostorách Škodova paláce budou moci ukrajinští uprchlíci nově žádat o pomoc s hledáním hostitelů ve Velké Británii. Agentura Britské domovy pro ukrajinské uprchlíky jim pomůže najít vhodné lidi, místo a bude asistovat s komunikací i tlumočením.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Ivo Spisar

Štítky válka na Ukrajině, uprchlíci, KACPU, Praha, uprchlík, Vysočany, Ukrajina, Vít Hofman, Kongresové centrum Praha, Ministerstvo vnitra České republiky, Český červený kříž, Všeobecná zdravotní pojišťovna České republiky, Cizinecká policie, Úřad práce České re

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Uprchlíků ve Vysočanech ubývá. Centrum reaguje změnou provozní doby  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.