Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Hasiči varují před pálením na čarodějnice. Hrozí pokuta až půl milionu

V sobotu 30. dubna se tradičně pálí čarodějnice a pražští hasiči apelují na to, aby lidé ohně zabezpečili a plánované akce jim nahlásili. Pokud nedodrží pravidla, mohou dostat pokutu až půl milionu korun.

Letošní jaro už bylo z hlediska výjezdů rekordní, v suchém a teplém březnu hasiči zasahovali u 323 požárů, z toho 91 bylo v přírodě. To je nejvyšší číslo za posledních deset let.

„Od 1. do 27. dubna evidujeme 33 požárů v přírodním prostředí,“ uvedl pro Pražskou Drbnu mluvčí pražských hasičů Martin Kavka. Pokles zdůvodnil častějším aprílovým deštěm. „I přesto může být půda na mnoha místech stále sušší a každé neopatrné zacházení s otevřeným ohněm může mít následky v podobě rychlého šíření požáru,“ informoval již dříve v prohlášení pro novináře.  

Hasiči proto doporučují hlásit plánované ohně přes internet, u akcí organizovaných právnickými osobami je to dokonce jako povinnost.

Plánované pálení čarodějnic se hlásí na webu https://paleni.izscr.cz/

Lidé své táboráky musí zabezpečit, tak, aby se jim nevymkly z kontroly. Pokud to nezvládnou a způsobí požár, zaplatí na pokutě až pětadvacet tisíc.

Organizátoři větších akcí pak musí vše oznámit územně příslušnému hasičskému záchrannému sboru kraje. „Zejména při pálení velkých vater by měl pořadatel celou akci včas oznámit a domluvit se například i na přítomnosti dobrovolných hasičů ze své obce,“ zdůraznil Kavka. Když to neudělají, hrozí jim až půl milionová pokuta.

Historicky ale není poslední dubnový den na výskyt požárů nijak výjimečný. „Čarodějnice za poslední tři roky nemají vyšší nárůst požárů. V dalších letech jsou čísla navíc minimální. Jde o jednotky neuhašených ohnišť v rámci Prahy. Minulý rok jsme neměli s ohledem na proticovidová opatření žádný případ, který by prokazatelně souvisel s pálením čarodějnic,“ řekl Kavka.

Doporučení a rady hasičů, jak čarodějnický oheň dobře zabezpečit

- místo pro rozdělávání ohně musí být bezpečně izolováno od hořlavých materiálů a ohraničeno pruhem širokým nejméně jeden metr, zbaveným jakýchkoliv hořlavin.  Je nutno dát pozor i na kořeny stromů a keřů. Od kraje lesních porostů musí být vzdálenost minimálně padesát metrů, v případě stohu je pak nutno dodržet odstup minimálně dvojnásobný. Zcela zakázáno je například rozdělávání ohně ve vysoké suché trávě, na strništi atd.

- i slabý vítr může způsobit rozšíření ohně na okolní porosty nebo domy. Při silném větru a v době velkého sucha oheň venku raději vůbec nerozdělávejte.

- hranici z polen je potřeba stavět tak, aby byla stabilní a nehrozilo její zhroucení do stran. Jinak se mohou plameny rozšířit do okolí a vymknout se kontrole.

- při rozdělávání ohně kdekoliv v přírodě či na volném prostranství v žádném případě nepoužívejte vysoce hořlavé látky jako třeba benzín, naftu či líh.

- při pálení ohňů by měla být vždy přítomna alespoň jedna osoba starší 18 let.

- oheň se nesmí ponechat bez dozoru. Hlídejte, aby nedošlo k jeho nekontrolovatelnému šíření a vzniku požáru. Mějte nachystán dostatek vody či písek nebo hlínu, kdyby se oheň vymykal kontrole. I proto je dobré umístit ohniště v blízkosti vodního zdroje. Příjezdové cesty vedoucí k místu pálení musí být průjezdné.

- opustit místo pálení je možno až poté, co je ohniště důkladně uhašeno, ať už prolitím vodou, nebo zasypáním zeminou. Pamatujte, že i ve zdánlivě zcela vyhaslém ohništi se mohou skrývat žhavé oharky a poryv větru je znovu rozdmýchá a oheň roznese.

Ohodnoť článek

Foto Hasiči Praha, Milan Pacík

Štítky požár, čarodějnice, varování, pokuta, Martin Kavka, Drbna.cz, Hasičský záchranný sbor, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hasiči varují před pálením na čarodějnice. Hrozí pokuta až půl milionu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.