Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Konec respirátorů v hromadné dopravě. Od čtvrtka nebudou povinné

Od čtvrtka se zruší povinnost nosit respirátory ve veřejné dopravě. Na Twitteru to oznámil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek. Zároveň ale doporučil, aby veřejnost respirátory nadále nosila v prostorech s neznámými lidmi či ve špatně větraných místnostech, a to i kvůli jiným respiračním onemocněním, než je covid-19.

„Je na čase vrátit se k normálu"

„Klesají počty nově nakažených, situace v nemocnicích je stabilní a nazrály tak podmínky ke zrušení povinného nošení respirátorů ve veřejné dopravě. Nikomu nebráním nosit respirátory i nadále, ale ze středy na čtvrtek chci tuto povinnost zrušit. Je na čase vrátit se k normálu,“ napsal Vlastimil Válek (TOP 09) na Twitter.

Shodl se na tom Národní institut (pro zvládání pandemie), i když ne stoprocentně jednomyslně," řekl ke zrušení nařízení Válek v pořadu Otázky Václava Moravce. Proti byl podle něj epidemiolog Rastislav Maďar. „Můžu si to dovolit z toho důvodu, že máme klesající incidenci. Situace v nemocnicích se stále lehce zlepšuje, ale především klesá incidence pozitivních testů," dodal Válek s tím, že nastavená opatření zafungovala a že na stejný počet provedených testů je stále méně a méně pozitivních.

Respirátory je vhodné stále nosit tam, kde se člověk může nakazit

„Nicméně všem vřele doporučuji, pokud jsou v prostorech, kde jsou s neznámými lidmi, nebo jsou špatně větrané: noste respirátory, zvyšuje se počet respiračních chorob. V Japonsku nikdy nebyly respirátory nařízené, a přesto každý inteligentní Japonec nosí respirátor v době, kdy hrozí riziko, že by se mohl nakazit," podotkl ministr.

Povinnost nosit respirátory ve zdravotnických zařízeních a sociálních službách by chtěl Válek zrušit na přelomu dubna a května, podle něj jde ale v tuto chvíli jen o pracovní představu. „Ještě vyčkáváme, situace tam zatím není úplně ideální. (...) Uvidíme, jak se bude vyvíjet," uvedl.

Kvůli šití roušek doma zůstaly otevřené galanterie

Nošení roušek vešlo v platnost v březnu roku 2020. Vzápětí se však ukázalo, že Česká republika nemá pro tuto situaci dostatečné zásoby nejen roušek nebo respirátorů, ale ani dalšího ochranného vybavení. Lidé se proto ve velkém uchýlili k šití roušek doma, vláda kvůli tomu mezi otevřené obchody zařadila i galanterie.

Od 25. února 2021 začala platit povinnost nosit respirátor či jinou kvalitnější ochranu dýchacích cest.

Pražští policisté od začátku roku řešili pět a půl tisíce případů cestujících bez roušky

Pražští strážníci podle svého mluvčího Zdeňka Modálka nadále kontrolují nošení ochranných prostředků dýchacích cest v městské hromadné dopravě. Od začátku roku do 31. března městští policisté řešili 5517 případů, kdy cestující neměli řádně...

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Vít Hassan

Štítky respirátor, doprava, pandemie, covid-19, ochrana, veřejná doprava, Vlastimil Válek, Twitter, TOP 09, Rastislav Maďar, Japonsko, Česko, Otázky Václava Moravce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Konec respirátorů v hromadné dopravě. Od čtvrtka nebudou povinné  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.