Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Nový pavilon goril v pražské zoo je hotový. Stěhování začne v květnu

Po více než dvou letech od začátku stavby si Zoo Praha převzala nový pavilon goril. Proběhla závěrečná kontrolní prohlídka stavby potřebná ke kolaudaci a po posledních úpravách se do něj začnou stěhovat první obyvatelé. Návštěvníci si ho pak prohlédnou 28. září.

Gorily se nastěhují v červnu

„Jako první se v květnu do nového pavilonu nastěhují kočkodani Brazzovi. Následovat je budou talapoini severní, osináci afričtí či kaloni plaví. A samozřejmě gorily. Jejich stěhování by mělo proběhnout v červnu. Kiburi a Nuru budou obývat prostor určený pro samčí skupinu, Richard se samicemi a nejmladším samcem Ajabuem budou žít v hlavní části pavilonu,“ uvedl v tiskové zprávě ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

Nový pavilon je vymyšlen tak, aby měli návštěvníci, aby návštěvníkům poskytl zážitek cesty Kamerunem. Před vchodem uvidí červenou africkou půdu a pro děti jsou připraven programy v Toulavém autobusu.

„Jde o autentické vozidlo, které mezi pralesy Dja a kamerunskou metropolí Yaoundé převezlo stovky školáků. Vnitřní prostory pavilonu mají ve své vstupní části evokovat cestu po nezpevněných cestách kamerunského venkova až do vesnice na okraji pralesa. Tu reprezentuje školní třída, mimochodem rovněž vybavená autentickými lavicemi. V této stylizované vesnici bude i první expozice se zvířaty a za ní již začíná tropický deštný les,“ vysvětlil Bobek.

Návštěvníci uslyší zvuky opravdového pralesa

Les kombinuje umělé kmeny s živými rostlinami a skrápění, které zajistí vlhkost. Z reproduktorů pak návštěvníci uslyší zvuky pořízené v kamerunském pralese.

Venkovní části pak dominuje položený kmen obra z pralesa a potůčkem napájená bažina, kam by si podle Bobka mohly chodit vodu užívat právě gorily.

Nový pavilon musela zoo nechat vybudovat kvůli povodňovému nebezpečí. Ten předchozí byl totiž na nejnižším místě celé zahrady a zaplaven byl dvakrát. Stavba stála více než dvě stě milionů korun. Složilo se na ni město Praha, samotná zoo a dobrovolní dárci.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto archiv Zoo Praha

Štítky zoo, pavilon, gorily, stavba, gorila, ZOO Praha, Miroslav Bobek, Kamerun, Nura, Yaoundé

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nový pavilon goril v pražské zoo je hotový. Stěhování začne v květnu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.