Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Pražští hasiči testují chytré obleky. Dokáží měřit teplotu nebo zviditelnit hasiče v zakouřených prostorách

Vůbec poprvé se do akce dostávají chytré zásahové obleky smartPRO, které vyvinuli odborníci Fakulty elektrotechnické Západočeské univerzity v Plzni (ZČU) a které vyrábí společnost GoodPro. Oděv dokáže měřit teplotu, zviditelní hasiče v zakouřených prostorách a dokáže přivolat pomoc. A to je jen drobný výčet funkcí zásahových obleků, za které by se nemusel stydět ani superhrdina z akčních filmů. Obleky přímo v praxi teď testují pražští hasiči ze stanice Radotín.

„Pro vědce snad nemůže být větší pocit zadostiučinění než když se technologie, na které pracoval řadu let v laboratoři, dostane do praxe. Ve spolupráci s průmyslovými partnery a také s Hasičským záchranným sborem Plzeňského kraje ze stanice v Plzni jsme několik let oblek vyvíjeli, vylepšovali a snažili se, aby hasičům v jejich náročné práci pomáhal. Hasičský záchranný sbor hlavního města Prahy je prvním sborem, kde se chytré zásahové obleky uplatní," říká Radek Soukup z Fakulty elektrotechnické ZČU.

Obleky kromě ochrany před ohněm nabízí hned pět základních funkcí. Součástí této technologie je i mobilní aplikace, přes kterou se systém nastavuje a ovládá. A co konkrétně nová hasičská výbava umí? Mezi chytré prvky patří takzvané aktivní osvětlení, které zajišťuje šest LED diod na reflexním pruhu v oblasti hrudníku a rukávů. Ovládat je může hasič přes aplikaci nebo přes tlačítko na oděvu. Světla mají tři režimy, a to od blikání až po stálé svícení. Hasiči budou díky těmto vychytávkám lépe vidět například při nočním zásahu u dopravních nehod nebo v zakouřených interiérech.

Obleky v sobě také mají zabudované dva teplotní senzory. Na levém rameni pro vnější teplotu a na hrudníku pro vnitřní. Když se hasič ocitne v situaci, že bude teplota už kritická, rozvití se mu na rukávu červené diody. Srze aplikaci si mohou hasiči limity případně upravit. Obleky disponují také funkcí trasování, která sleduje pohyb zasahujícího hasiče a údaje zanáší do mapy na chytrém telefonu.

Pražští hasiči dostali darem 12 chytrých obleků za celkovou částku 432 tisíc korun. Další tři obleky za více než 100 korun dokoupil Hasičský záchranný sbor hl. města Prahy. 

Při zásazích jde hasičům kolikrát o život. Pokud se do takové situace dostanou, stačí aby na obleku odtrhli bezpečností pruh na levém límci. Tím se aktivuje alarm a blikání upozorní hasiče v bezprostředním okolí. Současně systém odešle přednastavenou SMS zprávu s GPS souřadnicemi až na tři předvolená čísla.

Všechny nashromážděné údaje se ukládají do černé skříňky, které je trvale umístěna v obleku spolu s řídící jednotkou. Data je možné bezkontaktně stáhnout do aplikace. Veliteli zásahu také slouží speciální webová aplikace, kde může on-line sledovat pohyb ostatních hasičů.

Ohodnoť článek

Foto HZS hl. m. Prahy

Štítky ZČU, Fakulty elektrotechnická, vývoj, technologie, hasiči, chytré obleky, požár, smartPRO, oblečení, Západočeská univerzita v Plzni, Hasičský záchranný sbor, Radotín, Praha, Plzeň, Plzeňský kraj, Hasičský záchranný sbor hlavního města Prahy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pražští hasiči testují chytré obleky. Dokáží měřit teplotu nebo zviditelnit hasiče v zakouřených prostorách  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.