Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Praha chce zahájit modernizaci čistírny odpadních vod na Císařském ostrově. Měla by vyjít na šest miliard

Praha chce letos zahájit modernizaci staré vodní linky Ústřední čistírny odpadních vod (ÚČOV) na Císařském ostrově. Má stát šest miliard korun a trvat do roku 2027. S investicí souhlasili pražští radní, ještě o tom budou hlasovat zastupitelé. Město v roce 2018 spustilo novou vodní linku, po modernizaci by ta stará měla mít stejné technologie. Radní také schválili plán, podle kterého by v letech 2023 až 2028 mělo vodné a stočné v metropoli růst o dvě procenta nad inflaci, poté pouze o inflaci.

Modernizace kvůli evropským normám

„Schválení změny územního rozhodnutí a vydání pravomocného stavebního povolení se předpokládá do konce května 2022,“ píše se ve schváleném dokumentu. Město podle něj musí novou linku modernizovat, aby zařízení splnilo evropské normy na množství dusíku ve vypuštěné vodě. Pokud by magistrát přestavbu staré linky nezahájil do roku 2025, hrozily by mu stamilionové pokuty od České inspekce životního prostředí. Investici bude mít stejně jako celou modernizaci ÚČOV na starosti městem vlastněná Pražská vodohospodářská společnost (PVS).

Šestka vyčlenila peníze na ekologické i komunitní projekty. Snaží se zlepšit hospodaření s vodou či péči o zeleň

Šestá městská část hlavního města České republiky chce začít prioritně podporovat hospodaření s vodou i iniciativy ke zlepšení veřejných prostranství. Šestka vyčlenila na dotace pro veřejnost 400 tisíc korun, pro ekologické projekty 250 tisíc...

Odkoupení akcií

Radní také schválili doporučení pro další postup po roce 2018, kdy skončí smlouva na provoz vodovodní a kanalizační sítě firmě Pražské vodovody a kanalizace (PVK), kterou nyní vlastní z 51 procent francouzská firma Veolia a ze 49 procent město. Podle schváleného doporučení by poté, co město odkoupí od Veolie zbylé akcie, měla firma přejít do vlastnictví PVS.

Nová vodní linka vyšla město na 7,3 miliardy korun a po tříletém zkušebním provozu byla zkolaudována v prosinci loňského roku. Kromě stavby nové a rekonstrukce staré linky je součástí projektu úprav ÚČOV oprava nakládání s kaly, které při čištění vznikají. Ta by měla začít po roce 2024. Městu se v minulosti nepodařilo na modernizaci zařízení získat peníze z EU a hradí ji z vodného a stočného.

Pražané už nechodí do čistírny, ale perou online

Díky Koronaviru se všechno řeší online, omezuje se lidský kontakt a lidé už pomalu nevycházejí z domu. Věděli jste, že mimo nakupování a objednávání jídla můžete online i vyprat? Vyzkoušejte čistírnu a prádelnu Cleany.cz.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky ČTK, voda, stavby, správa, Praha, čistírna odpadních vod, Praha 6, Císařský ostrov, Veolia Environnement, Evropská unie, Česká inspekce životního prostředí, Pražská vodohospodářská společnost, Pražské vodovody a kanalizace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha chce zahájit modernizaci čistírny odpadních vod na Císařském ostrově. Měla by vyjít na šest miliard  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.