Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Šestka vyčlenila peníze na ekologické i komunitní projekty. Snaží se zlepšit hospodaření s vodou či péči o zeleň

Šestá městská část hlavního města České republiky chce začít prioritně podporovat hospodaření s vodou i iniciativy ke zlepšení veřejných prostranství. Šestka vyčlenila na dotace pro veřejnost 400 tisíc korun, pro ekologické projekty 250 tisíc korun, malým projektům dovolí čerpat až 10 tisíc korun a na dotace na údržbu stromů zájemcům nabídne až 25 tisíc korun.

Podpora lepšího hospodaření s vodou, škol, školek či výsadby stromů

Praha 6 se letos rozhodla plně soustředit na ekologické aktivity. Dotace související s ekologií byly rozděleny do čtyř programů. První z nich je určený pro školy a školky, na jejichž projekty může jít až 250 tisíc korun. Z druhého programu mohou čerpat jednotlivci, spolky, společenství vlastníků jednotek a další veřejnost. Městská část na dotace pro veřejnost z rozpočtu vyčlenila 400 tisíc korun, přičemž na jednu akci lze použít maximálně 50 tisíc korun. 

Ti, kteří mají zájem o dotace požádat, mohou posílat své přihlášky od 11. února do 12. března 2022. Peníze se mohou pokusit získat na podporu pro hospodaření s vodou, tedy zodpovědného nakládání s dešťovkou, šedou vodou či zadržování vody v krajině, vylepšení a úpravy veřejných prostranství, vytvoření či obnovu veřejně přístupné zeleně, rekonstrukce a výsadbu sadů a stromořadí či vysazování veřejné zeleně a péči o ni. 

Šestka neopomněla ani komunitní projekty a zvířata

Peníze Prahy 6 mohou žadatelé využít i na komunitní projekty, mezi které patří realizace zahrad a starost o ně, revitalizace vnitrobloků, drobné herní prvky či lavičky. Granty též podpoří užití hospodářských zvířat a opylovačů k údržbě luk nebo péči o hendikepované živočichy, provoz záchranných stanic a útulků. Šestka může přispět také na vzdělávací projekty a procházky přírodou.

„Nově se také žádosti budou projednávat na komisi životního prostředí už během měsíce března, abychom celý proces zrychlili a příspěvky se tak k úspěšným projektům dostaly ještě během brzkého jara, kdy sezona péče o zeleň startuje,“ řekla předsedkyně komise životního prostředí Martina Kaňáková.

Péče o zeleň

Díky třetímu grantovému programu může na malé projekty doputovat až 10 tisíc korun. Čtvrtý program, který si podle Šestky získal velkou oblibu, nabízí dotaci na údržbu stromů do hodnoty 25 tisíc korun. O tyto peníze mohou zájemci žádat až do října. „Údržba vzrostlých stromů je poměrně drahá záležitost a často se volí levnější řešení, tedy strom pokácet. Díky příspěvku od městské části se snažíme činit pravý opak, tedy nekácet a dobře pečovat,“ dodala Kaňáková.


 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky peníze, dotace, projekty, ekologie, Praha, Praha 6, projekt, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šestka vyčlenila peníze na ekologické i komunitní projekty. Snaží se zlepšit hospodaření s vodou či péči o zeleň  |  Praha 6  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.