Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Pražští policisté získali unikátní mobilní operační centrum za třicet milionů

Nový speciální nákladní automobil, který slouží jako mobilní operační centrum, jako první využijí pražští policisté. Za Mercedes-Benz Arocs 2542 L NR se speciální nástavbou vyrobenou v České republice zaplatilo hlavní město Prahy třicet milionů korun.

Speciální autu nechybí mnohé vychytávky

Speciální auto je navrženo jako nezávislé mobilní pracoviště, které bude prioritně využíváno pro společné zásahy integrovaného záchranného systému. Poslouží však také během pátrání po pohřešovaných osobách či při živelných pohromách na území hlavního města Prahy. Auto, do kterého se vejde až dvanáct pracovníků, je rozděleno do dvou samostatných pracovišť. Mercedesu nechybí ani nástavba s vysouvacím pravým bokem, díky němuž lze okamžitě rozšířit vnitřní prostor pracoviště či vlastní zdroj elektrické energie.

V autě jsou připraveny technologické prostředky pro vytvoření propojení do policejních systémů a další důležité vychytávky, které policisté využívají během vyšetřování a řešení krizových situací. 

Pražští strážníci dostanou nové slavnostní uniformy. Vedení za ně zaplatí až 9 milionů korun

Všichni strážníci a zaměstnanci pražské městské policie budou mít možnost využít slavnostní uniformy. Městská policie vypíše zakázku, ve které postupně nakoupí 300 kusů do vlastní půjčovny a až 1000 úborů přímo pro strážníky, kteří o ně budou mít...

Mobilní operační centrum bylo navrženo přímo policisty

 „Velmi si vážím spolupráce s Prahou, která přetrvává již mnoho let. Díky daru, který jsme získali, mohlo být zakoupeno zcela unikátní a specifické vozidlo, které bude využíváno policisty speciální pořádkové jednotky při mimořádných událostech a bezpečnostních opatřeních. Vozidlo policisté sami navrhli tak, aby jim co nejvíce vyhovovalo ve  službě při zajišťování veřejného pořádku a zajišťování bezpečnosti ve městě,“ řekl brigádní generál Tomáš Lerch s tím, že si je jistý, že mobilní operační centrum usnadní práci policistům a zároveň přispěje ke zlepšení vzájemné komunikace všech složek integrovaného záchranného systému.

„Zajištění bezpečnosti Pražanů a návštěvníků našeho města a ochrana majetku občanů je naší klíčovou prioritou. Proto hlavní město neváhalo s poskytnutím daru na pořízení tohoto vozidla pražské policii, se kterou má roky výbornou spolupráci. To bude nasazováno v případě potřeby přímo v ulicích a bude tak pomáhat chránit občany a návštěvníky metropole,“ sdělil primátor hlavního města Prahy Zdeněk Hřib (Piráti).

Podle náměstka primátora Prahy pro bezpečnost Petra Hlubučky (STAN) auto přispěje k zajištění větší bezpečnosti Pražanů. Zároveň sdělil, že mobilní centrum bude využíváno v situacích, kdy je potřeba vytvořit řídící štáb, ve kterém budou zasedat zástupci složek integrovaného záchranného systému, Městské policie, Magistrátu hlavního města Prahy a případně i dalších potřebných složek. „Udržení a zároveň posílení vysoké úrovně standardu bezpečnosti v Praze je moji dlouhodobou prioritou, proto jsem velice rád, že jsem přesvědčil své kolegy na Radě města k pořízení tohoto unikátního mobilního operačního centra ve výši 30 milionů korun,” dodal.

U pražské náplavky vznikne plovoucí heliport pro záchranáře. Ponton poslouží i obyvatelům metropole

V pražském Podskalí vznikne do konce letošního roku u železničního mostu na hladině Vltavy dočasný plovoucí heliport pro záchrannou službu. Náklady jsou předběžně vyčísleny na deset milionů Kč. Odtud by záchranáři vozili pacienty do Všeobecné...


 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto PČR

Štítky policie, auto, operační centrum, pomoc, výbava, Praha, hlavní město, Česko, integrovaný záchranný systém, Mercedes-Benz Arocs, Mercedes-Benz, Zdeněk Hřib, Česká pirátská strana, Starostové a nezávislí, Pražský magistrát

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pražští policisté získali unikátní mobilní operační centrum za třicet milionů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.