Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Hasiči zasahovali kvůli prskavkám nebo požárům věnců. Přečtěte si, jak předejít tragédii

Pražští hasiči už letos evidují čtyři zásahy, které souvisí s adventem. Ve třech případech zasahovali u požáru adventního věnce, v jednom případě u požáru na balkóně domu, který způsobila hra dětí s prskavkami. Přečtěte si, na co si dávat pozor, aby váš majetek o Vánocích neskončil v plamenech.

Během loňských svátků pražští hasiči zasahovali u devíti požárů, které souvisely s Vánocemi. „Ve sváteční dny jsme likvidovali dva požáry stromků, šest požárů vánočních věnců a jeden požár plastové vany při pouštění svíček na skořápkách,“ uvedl mluvčí hasičů Martin Kavka.

Rok předtím hasiči v Praze vyjížděli přímo na Štědrý den k 25 případům, z toho bylo 11 požárů, přičemž jeden souvisel s Vánocemi, šlo o požár adventního věnce.

Vánoční rady hasičů aneb Na co si dát pozor

Adventní věnce
Každý prodávaný výrobek by měl být opatřen návodem k použití, ve kterém se lze dozvědět, jak s předmětem bezpečně zacházet. Adventní věnce plněné pilinami a bez nehořlavých podložek jsou určeny pouze k dekoraci a svíčky na nich bychom nikdy neměli zapalovat. Rizikové jsou i věnce, kde není dostatečně připevněný držák pod svíčku nebo je kolem svíčky příliš mnoho chvojí. 

Svíčky a prskavky
Hořící svíčky a prskavky jsou otevřeným ohněm, a proto bychom je v domácnosti nikdy neměli nechávat bez dozoru. Při odchodu z místnosti je nutné všechny řádně uhasit. Ve vzdálenosti 10 cm od plamene svíčky může být teplota až 200 °C, což stačí k zapálení papíru, plastu či textilií.  Hořící svíčku vždy umísťujeme na stabilní nehořlavou podložku. Svíčka musí stát v dostatečné vzdálenosti od hořlavých materiálů (jako jsou záclony a potahy), nesmí se umísťovat do průvanu nebo do polic ve skříňkách. Rizikovým faktorem jsou malé děti a zvířata, které mohou hořící svíčku převrhnout.
Prskavky používáme jen nad nehořlavým povrchem a při použití je držíme stranou od těla. Dbáme na to, aby v jejich okolí nebyl žádný hořlavý materiál – například stuhy nebo řetězy na stromečku. Před uložením do komunálního odpadu použitou prskavku zchlaďte, např. namočením do nádoby s vodou nebo zapíchnutím do sněhu.

Elektrické vánoční dekorace
Světelné řetězy a jiné elektrické vánoční dekorace nakupujte v kamenných obchodech a vždy si ověřte, zda byly certifikovány pro český trh. Vždy dodržujte návod k jejich použití. Důležité jsou zejména informace: do jakého prostředí je výrobek určen, jak dlouho smí být v provozu (svítit) a jaký je jejich maximální příkon. Po rozbalení z krabice zkontrolujte stav elektrických kabelů, zda jsou celistvé, nejsou například polámané, aby nedošlo ke zkratu. 

Pečení a vaření
Ani plamen plynového sporáku není možné nechat bez dozoru. Zejména při smažení dbáme zvýšené opatrnosti, aby nedošlo ke vznícení potravin na pánvi. Pokud se tak stane, nikdy nehaste horký olej vodou! Doporučený postup je: zachovejte klidnou hlavu! Vypněte přívod energie, zakryjte pánev poklicí, plechem nebo mokrou utěrkou, a oheň bez přístupu vzduchu nechte uhasnout. 

Co dělat v případě požáru:

1. Pokud dojde k požáru, je nutné zachovat klid. Nejprve zachraňujte život a zdraví své a svých nejbližších, teprve potom zachraňujte majetek.

2. Požár co nejdříve oznamte hasičům prostřednictvím tísňové linky 150 či 112. 

3. Pokud se v hořícím objektu nachází více osob, včas varujte ostatní a snažte se jim pomoci dostat do bezpečí.  

4. Při pohybu v zakouřeném prostoru se držte při zemi a dýchací cesty si chraňte navlhčenou textilií.

5. Jestliže je to možné, snažte se požár uhasit nebo zabránit jeho dalšímu šíření. Využijeme k tomu hasicí přístroj případně hydrant na chodbě apod. Elektrické přístroje je nutné před hašením vypojit z elektřiny. Elektrické přístroje se nikdy nehasí vodou ani pěnovými hasicími přístroji.

6. Každý požár, i uhašený vlastními silami, je nutno bezodkladně nahlásit hasičům a do příjezdu vyšetřovatele požárů nic neuklízet. Za neohlášení požáru hrozí občanům pokuta až do výše 25 000 Kč. Bez potvrzení o požáru a jeho příčině pojišťovny nemusí vyplatit pojistné plnění nebo mohou výrazně krátit. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto HZSPK

Štítky hasiči, požár, rady, Vánoce, Praha, svíčka, věnec, advent, Martin Kavka, Štědrý den

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hasiči zasahovali kvůli prskavkám nebo požárům věnců. Přečtěte si, jak předejít tragédii  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.