Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 9. května 2024  |  Svátek má Ctibor
Bez reklam

Zeman je zastáncem povinného očkování proti covidu-19

Prezident Miloš Zeman dnes v pořadu Partie Terezie Tománkové v televizi CNN Prima News zopakoval, že je zastáncem povinného očkování proti covidu-19. Zkritizoval policejního prezidenta Jana Švejdara za to, že měl námitky proti povinnému očkování policistů. Švejdar podá na začátku ledna žádost o odchod do civilu. Od policie plánuje odejít ke konci března.

Zeman uvedl, že je zastáncem povinného očkování jako jeden z mála. Za povinnou vakcinaci se podle něj přimlouvala předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová nebo bývalá německá kancléřka Angela Merkelová. "Lékaři jsou minimálně z poloviny proti povinnému očkování, včetně nového ministra zdravotnictví," řekl prezident.

„U nás je povinné očkování proti celé řadě nemocí. Když tedy přidáte k tomu setu nemocí ještě covid, tak se nic hrozného nestane," soudí.V opačném případě i vzhledem k nové rychle se šířící variantě koronaviru omikron podle hlavy státu hrozí opakování pandemických vln.

V Česku se zatím lidé povinně očkují proti 11 nemocem, většina vakcín se podává v dětském věku. Jsou to například látky proti spalničkám, tetanu nebo záškrtu, které se díky očkování v ČR prakticky nešíří. Ve Sbírce zákonů zhruba před týdnem vyšla vyhláška, která od března zavádí povinné očkování proti covidu pro lidi nad 60 let a vybrané profese, u kterých více hrozí nákaza koronavirem.

Nový ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) už dříve uvedl, že jeho kabinet vyhlášku určitě upraví, je proti plošnému očkování věkových skupin.

Zeman také zkritizoval odpůrce očkování, kteří často proti možné povinnosti demonstrují. „Já si upřímně řečeno myslím, že lidé, kteří chodí na tyto demonstrace, se mstí za svoji vlastní bezvýznamnost. Je to můj poněkud provokativní názor, ale pokud mě znáte, já jsem měl vždycky provokativní názory," řekl.

Prezident obdržel už i posilující dávku vakcíny, přesto se koronavirem nakazil. Uvedl, že měl lehký průběh díky očkování i monoklonálním protilátkám.

Při nedávných schůzkách s kandidáty na ministry nové vlády seděl kvůli jejich ochraně za bariérou z plexiskla. Uvedl, že druhou možností bylo o 14 dní prodloužit proces jmenování vlády. „Protože jsem nebyl zlomyslný, tak jsem se nechal zavřít do akvárka, abych nenakazil ostatní členy vlády a díky tomu jsem tento proces o 14 dní urychlil," dodal Zeman.

Švejdar v listopadu uvedl, že by policie v případě zavedení povinného očkování mohla ztratit až 10.000 lidí, kteří dosud odmítají očkování proti covidu-19. „Jestliže policejní prezident prohlásí, že v případě povinného očkování policistů by od policie odešlo 10 tisíc lidí, přičemž neočkovaných je tam 7000, tak za prvé neumí počítat a za druhé se dopouští přečinu vyhlašování poplašné zprávy," řekl Zeman.

Je přesvědčen, že očkování by odmítli jen jednotlivci mezi policisty. „Tento výrok v mých očích pana policejního prezidenta naprosto odepsal," dodal. Je podle něj možné, že i kvůli tomu skončí ve funkci, ale ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) se na důvody neptal.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky Zeman, vláda, koronavirus, policie, očkování, Praha, Miloš Zeman, očkování proti COVID-19, Jan Švejdar, Terezie Tománková, CNN Prima News, Angela Merkelová, Ursula von der Leyenová, Evropská komise

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zeman je zastáncem povinného očkování proti covidu-19  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.