Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Pražský hrad za čtvrt milionu vydezinfikuje veřejné prostory

Pražský hrad chystá kvůli epidemii koronaviru dezinfekci prostor přístupných návštěvníkům. Zaplatit za ni má asi čtvrt milionu korun, uvedl dnes server iROZHLAS.cz s odkazem na veřejně dostupnou smlouvu. Zámku v Lánech, kde je v současnosti covidem-19 nakažený prezident Miloš Zeman, se smlouva netýká. Dezinfekci tam zajišťuje hradní personál.

Podle kontraktu mezi Správou Pražského hradu a dodavatelskou firmou zveřejněného v registru smluv má jít o hloubkovou dezinfekci nástřikem do dvou metrů výšky místností či prostor s využitím nanotechnologie. Brněnská firma P.B.H. ekology za to dostane 232 tisíc korun bez DPH. "Vzhledem k současné koronavirové situaci jsme se rozhodli preventivně vydezinfikovat místa na Pražském hradě, kde lze očekávat větší kumulaci lidí, jako jsou toalety a infocentrum," uvedl mluvčí Správy Pražského hradu Jan Pastor.

Stejný dodavatel dezinfikoval vnitřní prostory Pražského hradu už loni, čistil tehdy podle smlouvy také stoly a židle, uvedl server. Správa Pražského hradu předpokládá, že se bude dezinfekce prostor v budoucnu opakovat. "Takto operativně budeme pokračovat i nadále, a to jak podle epidemiologické situace, tak i v souvislosti s množstvím návštěvníků v konkrétních prostorech," doplnil Pastor. Firma P.B.H. ekology má smlouvy na nanonástřik také třeba s Lesní správou Lány, dezinfikovala i pankráckou věznici a vazební věznice v Ostravě, Teplicích nebo Opavě.

Běžnou dezinfekci na Pražském hradě i na zámku v Lánech, kdy nyní úřaduje koronavirem nakažený Zeman, provádí hradní personál. "Běžné čištění a dezinfekci provádí náš úklid v celém areálu Pražského hradu každý den, a je tomu tak samozřejmě i na zámku v Lánech," uvedl Pastor. Dezinfekcí musel projít třeba i jmenovací dekret premiéra Petra Fialy (ODS), který podepsal Zeman v covidové izolaci a v neděli převzal Fiala.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, koronavirus, správa, Hrad, Lány, Pražský hrad, dezinfekce, Miloš Zeman, Zámek Lány, pandemie covidu-19, Petr Fiala, ODS, Ostrava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pražský hrad za čtvrt milionu vydezinfikuje veřejné prostory  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.