Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Olympionici znají koncept oblečení pro Peking. Bude obsahovat speciální nanomembránu

Čeští sportovci, kteří budou zemi reprezentovat na zimní olympiádě v Pekingu, budou mít oblečení s unikátní technologií, díky které oblečení nepromokne, neprofoukne, ale zároveň se v něm nebudou tolik potit. Technologie vznikla na liberecké univerzitě.

Bundy a kalhoty sportovců dostanou speciální nanomembránu. „Nanomembránu si můžeme představit jako velmi jemné síto. Tím snadno projde vodní pára, ale kapka vody nikoliv. Proto se v oděvu s touto funkční membránou sportovci nebudou tolik potit a zároveň nepromoknou a oblečení jim neprofoukne,“ vysvětlil autor patentované technologie laminování nanomebrány pro využití v oděvech Roman Knížek, který je také vedoucí katedry hodnocení textilií Fakulty textilní Technické univerzity v Liberci.

Kromě kalhot a bund budou mít sportovci také druhou generaci čepice raškovky. Všechno zmíněné oblečení se bude vyrábět v Česku. „Je to poprvé od roku 1968, co budou čeští sportovci na olympiádě nosit české oblečení. Jedeme hrdě reprezentovat Českou republiku, český sport a historii českého průmyslu,“ řekl předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval

Oblečení prošlo testy samotných sportovců. Jedním z nich byl několikanásobný mistr světa ve skikrosu a také bývalý student liberecké univerzity Tomáš Kraus. „Testoval jsem oblečení při stání pod kopcem, při chůzi do kopce se skialpovými lyžemi na zádech i při alpském lyžování, běhal jsem v tom také v dešti. Sledoval jsem přitom prodyšnost a to, jak oděv odolává mokru a větru. Výsledek byl vždy perfektní, byl jsem s tím moc spokojený,“ uvedl.

Autor patentované technologie laminování nanomebrány pro využití v oděvech Roman Knížek. 

Právě liberecká univerzita přišla s objevem výroby nanovláken v průmyslovém měřítku. technologii vyvinul a patentoval profesor Oldřich Jirsák z fakulty textilní v roce 2005. Od té doby hledá celý svět uplatnění pro nové nanomateriály a funkční vrstvy do oděvů jsou jednou z cest. 

Podle Knížka jde v základu o jednoduchý princip, ale vyrobit nanovlákennou membránu, která si i po mnoha vypráních zachová vysokou paropropustnost a větruodolnost a přitom nepropustí ani silný liják, byl oříšek, na jehož rozlousknutí pracoval mnoho let. „Česká věda tedy nezůstala ležet v šuplíku laboratoře, a to mě těší asi nejvíce. Pokud nyní bundu s naší nanomembránou obléknou i čeští olympionici, nemůže být mé nadšení větší,“ dodal vědec.

Ohodnoť článek

Foto Český olympijský výbor

Štítky olympiáda, Peking, oblečení, nanomembrána, liberec, univerzita, tul, technologie, Zimní olympijské hry 2022, Česko, olympijské hry, Technická univerzita v Liberci, Jiří Kejval, Český olympijský výbor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olympionici znají koncept oblečení pro Peking. Bude obsahovat speciální nanomembránu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.