Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Vánočním stromem pro Prahu letos bude smrk z Libereckého kraje. Rozsvítí se koncem listopadu

O tom, který strom letos ozdobí Staroměstské náměstí o Vánocích, už je jasno. Bude to smrk ztepilý z Libereckého kraje, který do výšky jednadvacet a půl metru vyrostl na soukromém pozemku v jedné z vesnic nedaleko Jablonce nad Nisou. Je krásně rostlý, podle dendrologa zdravý a rozsvítit by se měl 27. listopadu 2021, kdy také začnou vánoční trhy.

Z třicítky tipů byl vybrán smrk z Libereckého kraje

Vítězný strom byl vybrán z třicítky tipů, které zaslala veřejnost. Smrk ztepilý zatím roste na zahradě soukromého pozemku. Majitel se rozhodl ho pokácet z důvodu bezpečnosti. Dendrolog, který jehličnan prohlédl, uvedl, že podle předběžné zprávy je strom v pořádku.

Vybraný smrk sice nepatří k nevyšším stromům, které centrum metropole v minulosti zdobily, ale je krásně rostlý a rovnoměrně zavětvený. „Soutěžily stromy z celé České republiky. Vždycky to musí být smrk ztepilý, protože jde o strom, který se nám osvědčil. Na Staroměstské náměstí je vhodný jak z hlediska bezpečnosti, tak z hlediska vzhledu,“ řekla dnes dopoledne Pražské Drbně Hana Tietze, mluvčí společnosti Taiko, která se kromě pořádání trhů na Staroměstském náměstí stará také o výběr pražského vánočního stromu.

Vánoční strom pro Prahu vyrostl u Jablonce

„Je to částečně i otázka prestiže, každoročně se z něj stává nejznámější vánoční strom v Česku. Ten letošní vyrostl přes sto kilometrů severovýchodně od Staroměstského náměstí, které bude zdobit do začátku ledna,“ uvedl Jan Chabr (TOP 09), radní hlavního města Prahy. Porota vybírá ze stromů, které by jejich majitelé tak jako tak museli nechat pokácet.

O pokácení a zdobení stromu se postará stejně jako loni městská společnost Technologie hlavního města Prahy. „Jsme rádi, že firma, která slavnostně osvětlí celou Prahu, pomůže s vánočním smrkem také letos. Spolupráce s městskou firmou si vážíme,“ uvedl předseda představenstva společnosti Taiko Libor Votruba.

Rozsvícení 27. listopadu

Pokácení a umístění dvacetimetrového stromu na Staroměstské náměstí je logisticky velmi náročná akce, letos podruhé se tohoto úkolu chopí společnost Technologie hlavního města Prahy. „Kácení stromu plánujeme na předposlední listopadovou neděli tak, aby už o prvním adventním víkendu mohl zářit před Týnským chrámem v Praze,“ uzavřel předseda představenstva Technologie hlavního města Prahy Tomáš Jílek.

Strom by se měl uprostřed Staroměstského náměstí rozsvítit v sobotu 27. listopadu 2021, kdy také začnou vánoční trhy.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Taiko

Štítky Vánoce, strom, trhy, smrk, Praha, Liberecký kraj, vánoční stromek, Staroměstské náměstí, Jablonec nad Nisou, Česko, Technologie hlavního města Prahy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vánočním stromem pro Prahu letos bude smrk z Libereckého kraje. Rozsvítí se koncem listopadu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.