Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Fronty na hlaváku a rekordní počet naočkovaných na Chodově. Zájem o vakcínu se zvyšuje

V očkovacím centru na pražském hlavním vlakovém nádraží zdravotníci v posledních dnech naočkují proti nemoci covid-19 zhruba 190 lidí za den, od pondělí rozšíří provozní dobu. Zájemci se v očkovacím místě, které ve vestibulu nádraží provozuje Fakultní nemocnice Bulovka, očkují bez registrace. Zájem o očkování je tu nyní vyšší než v minulých týdnech, sdělila mluvčí Bulovky Eva Libigerová. Vyšší zájem o vakcinaci je i v očkovacím centru v obchodním centru Chodov, kde očkují zdravotníci z Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM). Podle mluvčí IKEM Markéty Šenkýřové nyní očkují zhruba 700 lidí denně. Zástupci Chytré karantény večer uvedli, že za dnešek naočkovali na Chodově rekordních 1267 lidí.

Hlavní nádraží i Chodov evidují zvýšený zájem o vakcíny

Zájemců o očkování na nádraží podle mluvčí Bulovky přibylo. Dříve zdravotníci očkovali zhruba 130 lidí denně, v posledních dnech je to asi 190 očkovaných za den. Nemocnice informovala, že od pondělí provozní dobu rozšíří na 12 hodin denně. Začínat bude v sedm hodin ráno a končit v sedm hodin večer, o hodinu později než dosud.

Výrazně vyšší zájem než v předchozích dnech je podle mluvčí IKEM v očkovacím centru v obchodním domě na pražském Chodově. Zatímco na začátku měsíce tam chodilo na očkování v průměru 400 lidí denně, od pondělí je to přes 700 lidí denně. „Ve čtvrtek to bylo dokonce 974 lidí, z čehož 41 procent lidí přišlo na první dávku vakcíny, 17 procent na druhou a 42 procent lidí na třetí dávku očkování," řekla Šenkýřová. Fronty se podle ní tvoří nárazově a lidé čekají na místě na vakcínu maximálně 30 minut.

Rekordní počet očkovaných

Zástupci Chytré karantény uvedli, že páteční počet očkovaných byl rekordní. „Rekord. Dnes naočkovali na Chodově 1267 lidí. To je nejvíc od začátku, kdy v Česku vznikla očkovací místa bez registrace," napsali na twitteru.

Vzhledem ke zvýšení zájmu o očkování v obchodní centru posílil IKEM od začátku týdne počet personálu. V tuto chvíli v očkovacím centru na Chodově působí jeden lékař, dvě nebo tři zdravotní sestry, jeden nebo dva farmaceuti, šest lidí, kteří mají na starost administrativu, a tři pracovníci, kteří organizují pohyb v očkovacím centru. IKEM v očkovacím centru Chodov podal od 12. července přes 66 tisíc dávek vakcín, dodala Šenkýřová.

Milion lidí s nárokem na třetí dávku

Od pondělí mohou zájemci dostávat třetí posilující dávku očkování po šesti měsících od poslední dávky. Předtím byl minimální odstup osm měsíců. Do konce října bude mít v zemi nárok na toto očkování přes milion lidí, na konci roku 3,2 milionu.

Zájem o očkování chce ministerstvo zvýšit také zpoplatněním testů na covid. Ve středu vláda schválila, že od 1. listopadu budou preventivní testy na covid-19 hrazené z veřejného zdravotního pojištění pouze dětem a mladým do 18 let, plně očkovaným a lidem se zahájeným očkováním nebo těm, kteří se nemohou očkovat. Zároveň se zkrátí doba platnosti negativního testu jako potvrzení o bezinfekčnosti. U PCR testů ze sedmi dní na tři, u antigenních testů ze 72 hodin na 24 hodin. Jedním z dalších protikoronavirových opatřeních je i to, že personál restaurací bude muset od listopadu kontrolovat u hostů doklad o bezinfekčnosti.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto čtenáři Pražské Drbny

Štítky koronavirus, Praha, očkování, Chodov, fronta, Institut klinické a experimentální medicíny, vakcína, Nemocnice Na Bulovce, zdravotnický pracovník, Chytrá karanténa, Česko, Twitter

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Fronty na hlaváku a rekordní počet naočkovaných na Chodově. Zájem o vakcínu se zvyšuje  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.